szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államok észak-keleti régióiban legalább 24 személyt betegített meg egy új betegség, melynek még neve sincsen - közölte a Medical Online egészségügyi szakportál. A fertőzésről egyelőre annyi bizonyosat lehet tudni, hogy a kullancsok közvetítésével terjed.

A betegek szervezetéből izolált Borrelia miyamotoi baktérium a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferihez hasonló spirochéta, melyet egy vizsgálatban egy százalékos arányban tudtak kimutatni Lyme-endémiás területen élő egészséges személyek szervezetéből, a Lyme-kórra gyanús csoportban pedig 3 százalék volt a kimutatás aránya - írta a Medical Online.

A New England Journal of Medicine című lapban megjelent első közlések még 18 betegről szóltak Connecticut, New York és Rhode Island területéről, majd egy betegről New Jerseyből, a betegek vizsgálatát végző massachusettsi laboratórium szóvivője szerint azonban azóta legalább öt új esetet regisztráltak.

A járványügyi szakembereknek jó okuk van azt feltételezni, hogy a betegség kialakulásához a B. miyamotoival és a B. burgdorferivel történő koinfekcióra, azaz együttes fertőzésre van szükség. A B. miyamotoit először 1995-ben azonosították Japánban, majd hat évvel később a Yale egyik epidemiológusa, Durland Fish arról számolt be, a kullancsok nimfáiban 2,5 százalékban tudta kimutatni e spirochétát.

A New Jerseyben diagnosztizált betegnél – egy 80 éves nőnél – idegrendszeri tünetek is kísérték a fertőzést. Ez utóbbi esetről 2011-ben számoltak be: a betegnél több hónap alatt kibontakozó mentális hanyatlás indult meg, melyet egyre fokozódó zavartság, a családtól való elszigetelődés kísért.

A beteg nem volt képes testét megtartani, hallása romlott, étvágytalanná vált és lefogyott. Bár a kórelőzményben kullancscsípés nem szerepelt, és nem voltak Lyme-kórra jellegzetes bőrkiütései sem, meg kell jegyezni, hogy a Lyme-endémiás vidéken élő beteget korábban már kétszer kezelték Lyme-kór gyanújával 2006-ban és 2007-ben.