szerző:
Lukács Andrea

A jelentkezők egy része már átélt támadást, a másik fele félelemből jelentkezik. Az elmúlt hetek erőszakos cselekményei miatt megnőtt az érdeklődés a női önvédelmi kurzusok iránt, ahol a hatékony fogásokon kívül rengeteg önbizalmat is kapnak a hölgyek. A hvg.hu a támadást kivédő módszerekkel ismerkedett egy női önvédelem tanfolyamon. Videoriport.

Vissza-vissza!!! Méghozzá hangosan, „gyomorból” kiabálva ahogy csak a torkunkon kifér, védekező kézmozdulattal kombinálva, folyamatosan hátrálva a támadó közeléből, akár úgy, hogy határozottan ellökjük magunkat tőle. Már ez is hatékony lehet az ellen, aki feltűnően követ minket az utcán. A karakánság és a tudatosság azonban csak bizonyos fokig vethető be fegyverként, ha az erőszakos férfi a nő mögé kerül, akkor az áldozatnak elő kell hoznia magából a nőstény tigrist, mely az alfahímet le tudja győzni. Horváth Ádám Ninjutsu-oktató női önvédelmi kurzusán jelenleg 15 lány tanulja, mit változtasson meg a finom női természetén, hogy egy esetleges szituációban megfelelően tudjon cselekedni.

©

A legtöbbjüknek van oka, hogy jelentkezett a kurzusra, csak egyikőjük nyilatkozott úgy a hvg.hu kérdésére, hogy azért, mert „jobb félni, mint megijedni”. Egy másik lányhoz már kétszer betörtek, az elsőnél otthon volt ő is. Nem bántották, de utána öt évig tartott, míg feldolgozta a traumát. A következő betörés után döntött úgy, hogy cselekednie kell.

Egy 15 éves lány húgával (13) jár a kurzusra, őt az iskolában bántják: „a hajamnál fogva húzott végig a folyosón egy iskolatársam” – meséli, de van olyan is, akit egy étterem vécéjébe zárt be egy férfi, és bár nem történt baj, többször került már ijesztő helyzetbe. Egy főiskolás lány arról számolt be, hogy egy férfi a buszmegállóban akarta megtámadni, de segítségére sietett egy másik.

Tehetetlenül figyelte a dulakodást, és utána határozta el, hogy megtanulja megvédeni magát. Van, akit otthon bántottak, 14 évesen barátja zaklatta. A dzsúdóedzésen elsajátított praktikákat próbálta alkalmazni a vágyait ráerőszakoló fiú ellen. Most évekkel később a ninjutsu kifejezetten női (Kunoichi: női ninják) önvédelmi gyakorlatait szeretné elsajátítani, mert ezzel a gondolkodásmóddal elmondása szerint megőrizheti nőiességét.

Ám a fizikai fájdalom okozása nem női praktika, az óra elején ezért harci kiáltással szellemül át a csoport, a végén pedig az oktató megkéri őket, hogy változzanak vissza újra „tündibündi” hercegnőkké. Nem mintha a feminin jegyek nem segíthetnének veszélyhelyzetekben: a női intuíció például az egyik fegyver, amit Horváth szerint kötelező használni. „Ha reggel úgy érzed, hogy valami baj lesz, akkor figyelj jobban aznap. Lehet, hogy csak a kedvenc rucidat eszed le csokitortával, de lehet, hogy megtámadnak, és az életed lesz a tét”.

A paranoiás hozzáállás csak annak tűnik eltúlzottnak, akinek az intimszférájába még nem hatolt be illetéktelen. A nők azonban ennél a bizonyos – villamoson is zavaró – 60 centinél sokkal távolabbról megérzik a bajt. „A nők tudják, ha figyelik őket, ehhez képest a férfiak figyelmét a nőies megjelenéssel lehet csak felkelteni”. Az ősemberi beidegződések pedig elkezdenek működni: a nőknek azt kell megtanulni, hogyan kezeljék, ha az érdeklődés átlép egy határt. A veszélyes határtávolság 3-4 méternél kezdődik, ahol két ember aurája érintkezik. A megérzésükben bizonytalan nőknek azt tanácsolja Ádám, hogy nyílt utcán ennek átlépésénél tegyenek egy gyors 90 fokos fordulatot, és a szemük sarkából figyeljék a feltételezett követőt, aki ekkor még csak tervezheti a bűncselekményt.

Amennyiben a másik követi az irányváltoztatást, akkor semmi kétség: tényleg akar valamit. Ilyen szituációban a menekülés már nem biztos, hogy segít. Van viszont lehetőségünk elővenni a táskánkból a gázsprayt, riasztópisztolyt, esetleg egy elemlámpát, hogy azzal villantsunk a szemébe a támadónak. A Vissza-vissza!!! kiáltás azonban elrettentheti azt, aki úgy döntött becserkész. Az oktató azt is mondja, hogy bátran kiabáljunk, ha veszélyben érezzük magunkat, és inkább nézzen minket hülyének valaki, aki a szem- és fültanúja a helyzetnek. „A határozott fellépés sokakat elriaszt”, ezt megspékelve visítással, segítségkiáltással növelhetjük a hatásfokot, ha meg közel jön, kapjunk körömmel a szemébe, rúgjuk tökön bátran az illetőt.

Ninjutsu

Ninjutsu egy sok ezer éves tradíciókon nyugvó harcművészet és önvédelmi rendszer, más néven ninpó, sinobidzsucu, taidzsucu – a nindzsák harcművészete. A Wikipédia szócikkelye szerint a „nin” szó türelmet, kitartást, de lopakodást és rejtőzködést, a „dzsucu” technikát, eljárásmódot, művészetet jelent. Az első források a 700-as évekből maradtak fent. Újkori története az 1900-as évek első felében kezdődött, mikor újra feléledtek (az addig is rejtetten létező) iskolák. A ninjutsut most úgy hirdetik, mint azt a harcművészetet, amely nem csak verekedni tanít meg laboratóriumi körülmények között, hanem a túlélésre helyezi a hangsúlyt, megtanít arra, hogy miként lehet helytállni az utcán úgy, hogy minél inkább megőrizzük a saját testi épségünket.

Ha erősebb a tesztoszteron, és az erőszakoskodó tettlegességet alkalmaz, már hiába vagyunk hangosak, a lefogás, szájtapasztás, elhurcolás fogásait kell kicselezni: méghozzá harapással, karmolással, ficánkolással, hajtépéssel, bőrmarkolással, fejeléssel vagy a leghatásosabbal, a hereveréssel, -markolással, -szabással, -tépéssel. De ezt sem mindegy, hogyan: „a hátulról megpöccintett herék fájnak a legjobban” – okítja a csoportot Ádám.

Vannak azonban automatizmusok, amit a pillanat hevében, sokkolt állapotban hiába alkalmazunk: nem fogjuk tudni az erőfölényben lévő férfi kezeit például lefejteni magunkról. Ahhoz, hogy ne blokkoljunk le, meg kell tanulnunk számítani egy ilyen helyzetre. A pszichés felkészülés az önvédelmi kurzus folyamán fontos, de az elmélet mit sem ér a fizikai helyzetbe hozás nélkül. A stabil pozíciók elsajátításában segít egy tapasztalt oktató, ám a tanulók szerint a tanfolyamon szerzett önbizalom is sokat segít.

©

Óva int a szakember attól, hogy néhány verekedős film után, vagy csak olvasott és elképzelt gondolatmenet után azt gondoljuk, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Mert az elmélet és a gyakorlat között, hatalmas nagy különbség van. Nem hivatalos adatok szerint 5-ből 3-szor ismerősök erőszakolják meg áldozatukat, a gyengébb nemnek pedig meg kell tanulnia időben leállítani a próbálkozásokat. Ehhez viszont bátorságot kell gyűjteni. „Amint nem tetszik valakinek a közeledése, azonnal le kell zárni” – tanácsolja, és hozzáteszi: egy bedrogozott, alkohol vagy más szer hatása alatt lévő ismerős nem ugyanaz az ember. Tehát jó szóval, lányos zavarral nem kezelhető.

A védekező eszközök között Horváth Ádám a gázspray-t emeli ki. Legálisan hozzá lehet jutni, és nem kell fizikai kontaktusba kerülni a támadóval. De, ha nem lapul a táskánkban egy flakonnal, akkor a kreatív megoldások is menthetnek életet: a kulcscsomó szúrófegyverré avanzsálhat, a fél literes vizes palackkal az orrát nyomhatjuk az ellenfélnek, az aprópénzt az arcába szórva pedig időt nyerhetünk a menekülésre. De egy veszélyhelyzetben bármit használhatunk a védekezésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!