Emmi: maradt az emelt családi pótlék az asztmás gyerekeknél

2013. május 14., kedd, 16:58
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága nem vette el az asztmás gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot – így reagáltak az államtitkárságtól az MSZP keddi sajtótájékoztatója után. A szocialista Tukacs István kedden újságíróknak azt mondta, hogy a kormány megszüntette májustól a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.

A tájékoztatás szerint a magasabb összegű családi pótlékra továbbra is a gyermekek mindennapi életében problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség illetve fogyatékosság jogosít. A rendelet asztmával kapcsolatos pontosítását a gyermektüdőgyógyász szakma kérte – emlékeztetnek.

A 2013. április 1-jétől hatályos szabályozás orvosi részét az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozatával és számos szakértő bevonásával alakította ki az egészségügyi ágazat, hogy a betegségcsoportokat egyértelműen és pontosan nevesítsék. Így szerepelnek benne például a magas vérnyomás, a súlyos vesebetegségek és az asztma súlyos esetei is.  

A korábbiaknak megfelelően minden olyan esetben, amikor a betegség súlyossága miatt a rendszeres gyógyszerhasználat mellett nagyobb teher nehezedik a szülőkre, a család jogosult marad az emelt családi pótlékra. Az állapot minősítésének eldöntése továbbra is a szakorvos kompetenciájába tartozik.

Az asztma kontrolljára szolgáló készítmények minden asztmás betegnek - így az enyhe és súlyos esetekben is - kiemelt, 90 százalékos országos egészségbiztosítási pénztári támogatással rendelhetők továbbra is, függetlenül az emelt családi pótléktól és a közgyógyellátás lehetőségétől – zárul a közlemény.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón tiltakozott, amiért - pártjának álláspontja szerint - a kormány áprilistól megszüntette a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.

 Emmi: maradt az emelt családi pótlék az asztmás gyerekeknél
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Olvasóinak nagy része rendszeresen az íróasztalánál fogyasztja el az ebédjét, bár a legtöbben még közülük is azt gondolják, hogy ez nem jó.

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X