szerző:
MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága nem vette el az asztmás gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot – így reagáltak az államtitkárságtól az MSZP keddi sajtótájékoztatója után. A szocialista Tukacs István kedden újságíróknak azt mondta, hogy a kormány megszüntette májustól a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.

A tájékoztatás szerint a magasabb összegű családi pótlékra továbbra is a gyermekek mindennapi életében problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség illetve fogyatékosság jogosít. A rendelet asztmával kapcsolatos pontosítását a gyermektüdőgyógyász szakma kérte – emlékeztetnek.

A 2013. április 1-jétől hatályos szabályozás orvosi részét az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozatával és számos szakértő bevonásával alakította ki az egészségügyi ágazat, hogy a betegségcsoportokat egyértelműen és pontosan nevesítsék. Így szerepelnek benne például a magas vérnyomás, a súlyos vesebetegségek és az asztma súlyos esetei is.  

A korábbiaknak megfelelően minden olyan esetben, amikor a betegség súlyossága miatt a rendszeres gyógyszerhasználat mellett nagyobb teher nehezedik a szülőkre, a család jogosult marad az emelt családi pótlékra. Az állapot minősítésének eldöntése továbbra is a szakorvos kompetenciájába tartozik.

Az asztma kontrolljára szolgáló készítmények minden asztmás betegnek - így az enyhe és súlyos esetekben is - kiemelt, 90 százalékos országos egészségbiztosítási pénztári támogatással rendelhetők továbbra is, függetlenül az emelt családi pótléktól és a közgyógyellátás lehetőségétől – zárul a közlemény.

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón tiltakozott, amiért - pártjának álláspontja szerint - a kormány áprilistól megszüntette a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!