Az áttétes melldaganat növekedési idejét felére lassítja egy új gyógyszer

2013. szeptember 29., vasárnap, 13:50
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A súlyos, áttétes melldaganat növekedési idejét felére lassítja egy új gyógyszer, ezzel javulhatnak azoknak a rákos nőknek a gyógyulási esélyei, akiknél a gyógyszeres terápia eddig kevésbé volt eredményes - számoltak be eredményeikről belga kutatók az Európai Rákkongresszuson.

A fejlett országokban, ahol 80 év körüli a várható élettartam, nyolc nőből egy mellrákban betegszik meg. Azoknál a betegeknél, akiknél a daganat a test más szerveire is átterjed, vagyis áttét keletkezik, és három vagy ennél is több gyógyszeres kezelést kipróbáltak, eddig alig maradt további elfogadott gyógymód.

Most az ilyen helyzetben lévő, úgynevezett HER2-pozitív - azaz az egyik kromoszóma HER2 génjének hibás működése okozta mellrákban szenvedő - nők számára fejlesztettek ki új gyógymódot. A T-DM1, egy úgynevezett monoklonális - laboratóriumban, klónozással előállított - ellenanyag, amely célzottan a HER2-pozitív mellráksejtekhez kötődik, és ezzel egy időben becsempészi a rosszindulatú sejtekbe az emtansine nevű kemoterápiás szert. A mellrákos esetek 20-25 százaléka HER2-pozitív. Régebben az ilyen daganattal diagnosztizált betegeknek különösen rosszak voltak a gyógyulási esélyeik. Kilátásaikat látványosan javította a célzott, monoklonális ellenanyagos kezelés. A T-DM1 az ellenanyag és a kemoterápiás szer továbbfejlesztése, amelynek mellékhatása is kevés.

A kutatás során idén februárban a belga Hans Wildiers és kollégái 602 mellrákos beteget kezdtek kezelni. Közülük 75 százaléknál áttét alakult ki, és többségük négy onkológiai kezelésen esett már át.

A betegek fele az új gyógyszert, a másik fele az onkológusuk által választott más szert kapta. Az eredmény: a daganat továbbterjedésének ideje 3,3 hónapról átlagosan 6,2 hónapra nőtt. A betegek 31,1 százaléka reagált az új gyógyszerrel folytatott terápiára, míg a kontrollcsoportban ez az arány 8,6 százalék volt.

Wildier a rákkongresszuson elmondta, hogy az új szer a mellékhatások szempontjából is jobb eredményeket ért el, mint a kontrollcsoportban alkalmazott terápiák. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői bizottsága a T-DM1-et nemrég európai engedélyezésre javasolta.Az áttétes melldaganat növekedési idejét felére lassítja egy új gyógyszer
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X