szerző:
MTI

A kínai élőállat-piacok lehetnek a madárinfluenza-vírus gyűjtőhelyei egy új elemzés szerint, amely kimutatta, hogy a piacok bezárása 97 százalékkal csökkentette a kórokozó miatti új megbetegedések számát.

Az élőállat-piacok ezeréves hagyományának jövőjét újra kell értékelni, mert a vásárok a vírus hatalmas gyűjtőhelyei lehetnek - idézi a BBC News a Lancet orvosi hetilapban megjelent tanulmányt.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) eddig 137 olyan fertőzést és 45 olyan halálozást jelentettek, amelyeket a H7N9 elnevezésű új madárinfluenza-vírus okozott. Az élő szárnyasokat árusító piacokat azonnal összefüggésbe hozták a járvány kitörésével, majd Sanghaj, Hangcsou, Hucso és Nancsing térségében közel nyolcszáz piacot zártak be. A Hongkongi Egyetem kutatói azt elemezték, milyen szerepet játszottak az élőállat-piacok a vírus terjedésében.

Benjamin Cowling, a tanulmány egyik készítője elmondta: eredményeik igazolták, hogy a piacbezárás az emberi megbetegedések megelőzésének és a közegészség megóvásának igen hatékony eszköze.

Októberben, öt hónappal a járvány kitörése után két újabb H7N9-vírus okozta megbetegedést jelentettek. Cowling elmondta: ezek az idei ősz első laboratóriumi teszttel igazolt esetei. Hozzátette: a két új fertőzés aggodalomra ad okot, mert azt jelenti, a kórokozó továbbra is terjed, és a téli influenzaszezon idején lehetséges, hogy új járványt idéz elő.