szerző:
hvg.hu

Apró trükkökkel segíteni lehet azon, hogy mélyebb, hosszabb és kiadósabb legyen az alvásunk, és karikáktól mentesen ébredjünk.

Összegyűrte az ágy? Már megint felriadt éjszaka? Esetleg alig bírt elaludni? Reggel pedig úgy kelt ki az ágyból, mintha fejbe verték volna? A rossz alvás az egész napra rányomja a bélyegét, és mivel a hvg.hu cikksorozatából kiderült, hogy nagyon sokan érintettek az ügyben, ezért összeszedtünk néhány tippet, hogy jobban menjen.

1. Indul a levendula

A levendulának van számos jótékony tulajdonsága, és nem csupán a molyok ellen lehet bevetni. A nyugtató hatású növény Magyarországon is szépen terem, így most már egyre több helyen árulnak levendulás termékeket, például az illatos, lila virággal kitömött párnát. Különböző méretben kapható,  de nem muszáj rögtön a legnagyobba beruházni, az is segíthet, ha kis illatpárnácskát helyezünk az ágyra, vagy az éjjeli szekrényre. Akinek túl sok ez az illatanyag, az igyon meg lefekvés előtt egy pohár levendulateát, vagy...

2. Egy csésze langyos tejet

Ősrégi módszer, de hatásos a csésze meleg tej. Ha igazán kényeztetni akarja magát, akkor tegyen bele még egy kanál mézet is. Utána mosson fogat, és irány az ágy. Állítólag a szójatejjel is működik, mert abban is van fehérje.  

©

3. Duplavánkos

Karikás és duzzadt szemek ellen jó módszer, ha magasabbra helyezzük a fejet, mint a testet. Nem jó tehát, ha párna nélkül alszik, sőt szerezzen be rögtön kettőt, állítólag így a különböző folyadékok és nedvek le tudnak folyni, és nem ragadnak ott a szemek környékén. Persze az is segíthet, ha csökkenti a kávé-, az alkohol- és cigimennyiséget, főleg lefekvés előtt.

A délutáni szieszta is segíthet a kialvatlanságon, de ebből a cikkből az is kiderül, hogy mennyit szabad szunyókálni napközben.

4. Heti kettő

A friss vánkos  nem csak azért kellemes, mert még érződik rajta az öblítő illata, de remélhetőleg baktériumoktól is mentes. A bőr éjszaka nem csak regenerálódik, de a nappal felgyűlt méreganyagoktól is próbál megszabadulni, melyek így egyenesen az ágyneműn landolnak. A párnát ezért érdemes hetente kétszer is cserélni. 

©

5. Levegőt!

A szoba hőmérséklete, de a levegőzés is lényeges az alvás minősége szempontjából. Túl melegben az alvás zaklatott, minél hűvösebb (maximum 18-20 fok) van a szobában, annál jobb. A fűtési szezonban a levegő nedvességtartalmára is figyelni kell, ilyenkor a fűtőtestre helyezzen egy kis lábosban vizet, és lefekvés előtt feltétlenül szellőztessen 10 percet. De akár aludhat nyitott ablaknál is.

6. Hajmentesítés

A hosszú hajúaknak fontos tipp, hogy valahogy távolítsák el a hajszálakat az arcuk elől. A hajszálban található faggyúmirigy ugyanis nem éppen bőrbarát. Egy laza copfba fogva, vagy haját feltűzve aludjon, mert ha túl szorosan fogja össze, akkor az lesz a baj, hogy húzz a fejbőrt, és töredezni fog. 

©

7.  Gyűretlenül

Ha hajlamos gyűrötten ébredni, akkor cseréljen ágyneműt! A selyem, vagy szatén anyagból készült párna nem hagy nyomot az arcon, és kellemes érintése is álomba ringathatja. A másik módszer a gyűröttség elkerülésére: forduljon a hátára!

Szép álmokat!

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!