szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Körtúrák, mesebeli hidak, játszókert, nyuszikeresés és színházi mesék. Mivel tehetjük színesebbé gyerekünk hosszú hétvégéit úgy, hogy azt a felnőttek is élvezzék? Segítünk.

1. Mesebeli tájakon

Ha igazán gyerekbarát túraútvonalat szeretnénk találni, akkor a Pilisben, a Dera-patak szurdokvölgyében a helyünk. Ez a biztonságos, romantikus fahidakkal teletűzdelt völgy pont olyan, ahogy a mesebeli tájakat gyerekkorunkban elképzeltük. Az út elején van egy kiépített pihenőhely tűzrakó helyekkel. A miliő egyértelműen szalonnasütésért kiált.

©

A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. Bukók, vízesések és kimosott sziklaformák váltakoznak a séta során, Pilisszentkereszt határában pedig van egy használaton kívüli rogyadozó mészégető kemence is.

Barátságos mohaszőnyeg borít mindent, a hat kilométeres útvonal könnyedén bejárható, és egyáltalán nem fárasztó. A völgyből Pilisszentkeresztre jutunk, ahonnan a körtúra enyhén spirituálisra vált. A kijelölt ösvényt fákra szögelt szentképek tűzdelik, jelezve, hogy a vidéket a helyiek csodatévő helyként tartják számon. Tavaszi és őszi búcsúkor még a szomszéd megyékből is felkeresik a Szentkutat, amely fölé egy körbekerített szentélyt is emeltek.

Részletes túraleírást itt találnak.

2. Színházba menni érdemes

Az utóbbi időben egyre jobb családi darabokkal jelentkeznek a színházak, jó alkalom lehet a tavaszi szünet egy közös színházazásra is. Itt van mindjárt a Magyar Színház Rumini című mesejátéka, amit, 6 évestől 14 éves korig ajánlunk leginkább, de garantáljuk, hogy a felnőttek is élvezni fogják. A Berg Judit által megálmodott tengerész kisegér és batátainak kalandjairól szóló - Méhes László által rendezett - látványos, zenés mesében a gyerekek kedvence ismét nagy bajba keveredik. A Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja, ahonnan csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni. Április 20-án 11-től és 3-tól is lesz előadás – korlátozott számban még vannak jegyek.

©

Szombaton (19-én) fél 3-kor, ha szerencsénk van, elkaphatjuk a Pesti Színház 1996 óta futó sikerdarabját, a Dzsungel Könyvét is. A Dés László zenéjére és Geszti Péter szövegeire épülő musical már klasszikusnak számít, nem véletlen, hogy évek óta nincs olyan iskolai Ki mit tud?, ahol ne lenne egy-két dal, vagy jelenet ebből a több mint ezer előadást megélt darabból. Érdemes megnézni (időnként) az eredetit is. A 18 év alatt többször változott a szereposztás (több Maugli érett férfivá és öregedett ki a szerepből például). Ma Józan Lászlót kell befogadnia a farkasfalkának, amelynek vezetőjét (Akelát) Borbiczky Ferenc játssza. Balu szerepében viszont még mindig a zseniális Reviczky Gábor látható.

3. Veszprémi kiruccanás

A királynék városába mindig érdemes ellátogatni, de a tavaszi szünetben és különösen Húsvét körül igazi egész napos családi programot tervezhetünk oda. Kihagyhatatlan természetesen az ország egyik legszebb állatkertje, ahol a nemrég született zsiráfbébit nyilván minden gyereknek látnia kell. A közeli, számtalan szabadidős tevékenységet kínáló Séd-völgyben pedig sétálhatunk, túrázhatunk, sziklát mászhatunk. A lombos fák, sétányok ölelésében Árpád-kori műemlékek bújnak meg: a Margit- romok, a veszprémvölgyi apácakolostor romjai, valamint a Jezsuita templom. A gyerekek a Magyar Népmesék játszókertben és a Várostrom játszótéren tombolhatják ki magukat. (Részletek itt.)

Emellett városszerte nyuszis programok várják a kicsiket, április 20-án például a Kabóca Bábszínház szervezésében 9 órától húsvéti népszokások, kézműves foglalkozás és Kabóca Játéktér, 11 órától pedig a Volt egyszer egy... című bábszínházi előadás. Az Ifjúsági Iroda szervezésében 19-én kettőtől – nyuszikereséssel egybekötött - idegenvezetéssel fedezhetik fel a családok a történelmi várost. (Indulás az Óváros tér 2. sz. elől.)

4. Aktivitás a fővárosban

Akár egésznapos programnak is jó, és nem is kell messzire menni. Sőt, most már gyorsan is oda lehet érni, ha nincs baj a 4-es metróval. A Gellért-térnél kezdődhet a program, sőt, a legrövidebb hídon is át lehet kelni a Fővám térről, aztán megnézni, hogy a Gellért-szálló hogyan fest a felújított téren. Érdemes leülni itt az egyik padon, adni valami kis elemózsiát és három korty innivalót a gyerek(ek)nek, innen ugyanis felfelé visz az út, méghozzá meredeken. Az első célállomás a csúszdapark, amire a gyalogszerpentinen nem is olyan egyszerű rátalálni. Messziről egyáltalán nem lehet kiszúrni azt a lejtős részt, ahol a gyerekek – és  a gyermeklelkű felnőttek – visongva csúsznak a le valamelyik méretes csúszdán. Van nyílegyenes, hullámzó, és zárt fedelű, az utóbbi igazi bátorságpróba.

©

Itt órákat el lehet tölteni, ha a felnőtt megunja, a hosszú padsoron piheghet, és várhatja, hogy kimókázzák magukat az aktívabbak. Ha már elég a száguldozásból, két utat választhatunk: felmehetünk várost nézni, és végigmutogathatjuk a csodálkozó csemetéknek a pesti látkép legfontosabb pontjait, vagy azt, hogy onnan föntről milyen kicsi pötty az otthon. A másik úton fellépcsőzhetünk a Szabó Dezső sétányra, leteríthetünk egy pokrócot, és ejtőzhetünk, amíg a gyerekek rohangálnak. A hatalmas lejtős placcon van két hinta, tollasozásra is alkalmas a terep, szeles időben pedig sárkányt is lehet eregetni. Egy baj van, a környéken nincs közért, ezért érdemes piknikkosárral érkezni.

5. Kímélő körséták a Mátrában

Egésznapos gyermekfárasztó mezőnyben kevés jobb választás van, mint egy könnyed, unortodox túra Mátrafüreden. A hagyományos, fák közti bolyongáson túlmutatva a Mátrabéli helyszín jóval statikusabb. Egy nagyjából két  kilométer sugarú körben minden megtalálható, amire csak egy 5-10 év körüli gyermek természetbéli kiruccanás gyanánt vágyhat: apró vízesések és pár négyzetméteres szigetek tagolta hegyi patakrendszer, vulkáni sziklák, hatalmas, másznivaló fa-matuzsálemek. Hab a tortán, hogy Mátrafüredre nem csak autóval, de egy kellemesen antik, nyitott kisvasúttal is feljuthatunk, az izmosabb combokkal rendelkező családokat pedig Gyöngyöstől kiépített bicikliút is várja. A környékbeli körséták között van 4,5, illetve 9 kilométeres is. Ezen a linken több gyerekbarát körtúrát is talál.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!