szerző:
hvg.hu

Nyáron jobb vagy rosszabb az alvászavarosok helyzete? A hőségre sokan panaszkodnak, de van, aki a ilyenkor tud jobban aludni. Tanácsok a nyári rossz alvóknak.

A szabi alatt javulhat, a hőség miatt azonban romolhat az alvás minősége – áll a Semmelweis Egyetem nyári alvászavarokról szóló cikkében, melyből kiderül, hogy a lakosság harmada küzd élete során legalább egyszer valamilyen alvászavarral, ami hosszabb távon a depresszió és az elhízás kockázatát is növeli. A nyári időszakban érdemes odafigyelni az alvásunk minőségére: "fontos jelzés lehet, hogy nyaralás, szabadság alatt javul vagy romlik valakinek az alvásminősége. A számunkra szokatlan nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok" – mondja dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese.

©

A nyári időszakban rá lehet segíteni a nyugodt(abb) alvásra: esténként egy félórás séta vagy kocogás a szabadban mélyebb álmot ígér, a nyitott ablaknál, friss levegőnél is jobb általában az alvás minősége, mint a fűtési szezonban. Aki viszont a meleg miatt hánykolódik, mindenképp ajánlatos valamilyen légkondi beszerzése. Az étkezésre is érdemes odafigyelni, esténként már ne együnk nehéz, zsíros ételeket, mert akkor a szervezet éjjel nem a pihenéssel, hanem az emésztéssel lesz elfoglalva. A hőségben ezt azért nehezebb betartani, mert napközben kevésbé vagyunk éhesek a tűző napon, ezért hajlamosak vagyunk este pótolni a kalóriákat. A dietetikusok szerint viszont a lefekvés előtt 2 órával már nem szabad enni.

Ezt egye a hőségben

Azt is érdemes megfigyelni, hogy szabadság és utazás alatt milyen az alvás minősége. A szakember szerint normális, ha egy új helyen az első két nap nem alszik jól valaki, de az alkalmazkodás után általában már zavartalan az alvás. Árulkodó azonban, ha idegen helyen azonnal jelentősen javul a helyzet, ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy az otthoni alvás körülményei megfelelőek-e. Amennyiben otthon is és az új helyen is tartósan rossz az alvásminőség, javasolt a háziorvoshoz fordulni.

A normális átlag alvásidő 6,5-7,5 óra naponta. Ebbe a folyamatos alvásba dr. Purebl György szerint belefér néhány mikroébredés, azonban egy európai vizsgálat bebizonyította, hogy a túl kevés (5 óra alatti) és a túl sok (10 óra feletti) alvás is káros, sőt növeli a korai halálozás kockázatát.

©

Nemcsak az alvással töltött órák száma, hanem annak minősége is meghatározó: ha valaki tartósan nem alszik jól, hánykolódik, gyakran felriad, éjszakai légzési nehézségei vannak, vagy bármi más ok miatt romlik az alvásminősége – ennek okát fel kell tárni. A szakember azt tanácsolja, hogy ha az alvásprobléma egy hónapnál tovább fennáll, első körben kivizsgálást kell kérni a háziorvostól. Az alvászavarok felének hátterében ugyanis testi betegség állhat (pl. rejtett magas vérnyomás, pajzsmirigy- vagy hormonbetegségek). Egy másik részüket okozhatja stressz vagy más lelki eredetű problémák (pl. szorongás, depresszió). Vannak azonban speciális alvásbetegségek (felső légúti ellenállás szindróma, obstruktív alvási apnoe, nyugtalan láb szindróma stb), melyekkel speciális alvásközpontba küldik a beteget.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!