szerző:
hvg.hu

Május 7-én dizájnvásárral egybekötött aukciót tart a Design Aid, az est bevételét a berettyóújfalui Igazgyöngy alapítvány kapja.

Mint a hvg.hu-n is beszámoltunk róla, a BudaCash bedőlése az L. Ritók Nóra által vezetett, hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával és intergrációjával foglalkozó, és sajátos szociális modelljével a gyerekek családjait is segítő Igazgyöngy Alapítvány munkáját is ellehetetlenítette.

Az Andrássy úti MAGNET Közösségi Házba május 7-én 16 órára összehívott Design Aid árverés és vásár elsőszámú célja, hogy a nehéz helyzetbe került alapítványt megsegítse. Az árverésen magyar tervezők és rehabilitációs műhelyek munkáira lehet licitálni. A résztvevő 50 műhely és tervező  között, mások mellett, megtaláljuk Rutkai Borit, a Romani Designt, Tarr Hajnalkát, az autisták által tervezett kendő-projekt megalkotóját, és Horányi Juli, jelmez- és díszlettervezőt. A felajánlott tárgyak között van két táska is, amelyeket az Igazgyöngy Alapítványban alkotó gyerekek terveztek, és az anyukájuk hímzett ki gobelin hímzéssel.

“Gyakran a társadalom legelesetebb tagjaira figyelnek a döntéshozók a legkevésbé. Nem akarok vészharangokat kongatni, de nagy a baj. Azért tartom fontosnak, a Design Aidhez hasonló civil kezdeményezéseket, mert a mélyszegénységben élő gyerekeknek nincs más esélye, mint tanulni, és mi ezért dolgozunk nap mint nap” - nyilatkozta L. Ritók Nóra (aki a hvg.hu-n futó Nyomor széle blog szerzője is) a május 7-i árverésről.

A Design Aid szervezői felhívást intéztek művészkörükhöz, hogy ajánljanak fel egy-egy tárgyat az aukcióra, akik közül 50-en vállalkoztak arra, hogy tárgyaikat elárverezzék. A felajánlott tárgyak mindegyike egyedi darab.

A Design Aid egy rendszeres program. Koncepciója az, hogy az olyan rehabilitációs művészeti műhelyek, mint az Igazgyöngy Alapítvány, professzionális tervezőkkel együttműködve, piacképes dizájn tárgyakkal együtt jelenjenek meg, és így nagyobb keresletre tarthassanak számot. Ezzel a megközelítéssel a műhelyek nem adományt kérnek, hanem piaci-alapú, fenntartható működési modellt tudnak kialakítani.

Egyre több olyan műhely működik, ahol olyan tárgyak létrehozása a cél, amelyek kiállják a legmagasabb dizájn-igények próbáját is, és ahol ezeket az igényeket figyelembe véve történik a tervezés és gyártás. A Design Aid, az Art Aid hálózat tagjaként, ebben a folyamatban kívánt segíteni vásárok szervezésével és a tárgyak bemutatásával, és ebből a kezdeményezésből szerveződött a Design Aid Igazgyöngy esemény, amely egy igazi esti, városi program lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!