szerző:
MTI

A bukósisakban kerékpározók lényegesen enyhébb fejsérüléseket szenvednek a balesetekben, mint akiken nincs fejvédő - derült ki az Arizonai Egyetem kutatóinak egy chicagói sebészkongresszuson tartott előadásából.

A kutatók több mint 6200, kerékpárbalesetben agysérülést szenvedett páciens adatait értékelték, és azt találták, hogy a sisakot viselők esetében 60 százalékkal alacsonyabb a kockázata a súlyos agyi traumának és a halálos kimenetelnek.

Akik sisakban kerékpározva lettek baleset áldozatai, azoknál ugyanennyivel kisebb arányban fordult elő olyan agyi duzzanat, ami miatt meg kellett nyitni a koponyacsontot. A sisakosok körében negyedével volt kisebb az esélye annak, hogy az arc felső része megsérüljön.

"Bizonyossággal tudjuk, hogy a bukósisak segít megelőzni a sérüléseket a kerékpáros baleseteknél. Most arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a koponyasérülések ellen milyen mértékben véd a sisak" - mutatott rá Ansab Haider, a tanulmány egyik szerzője.

"Ha a kerékpárbalesetek koponyasérültjeinek csoportját vizsgáltuk, valóban megmutatkozott, mekkora a különbség, ha sisak védi a fejet" - egészítette ki Bellal Joseph, a másik szerző.

A balesetet szenvedett kerékpárosoknak csak a negyede viselt sisakot. A tizen- és a huszonévesek között még kisebb volt a fejvédővel közlekedők aránya. "Az életkor minden évtizedével javult a ráta" - fűzte hozzá Haider.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!