szerző:
hvg.hu

Zseniális irónia, kézenfekvő újrahasznosítás vagy egyszerűen csak egy korszakváltás erős jelképe, hiszen új hős született a régiből? Bármi is legyen a válasz, mindenképpen figyelemfelkeltő, amit egy ukrán művész, Alexander Milov művelt: a szobrász lecserélte az odesszai Lenin-szobor fejét Darth Vader maszkjára.

Az átalakítás már csak azért is példaértékű, mert Ukrajnában áprilisban törvény született arról, hogy a kommunista jelképek használata tilos. A törvény többek között arról is rendelkezik, hogy a kommunista propaganda mementójaként az országot még mindig elárasztó Sztálin, Lenin és hasonló szobrokat, műalkotásokat maradéktalanul el kell távolítani, az utcákat pedig át kell nevezni, ha szükséges.

Az ukránok tavasz óta valóban nem tétlenkednek, a kommunista kultuszt éltető szobrokat tömegével távolították el, darabolták fel vagy űzték szobortemetőbe. Az egyik utolsó „túlélő”, az odesszai Lenin szobor volt: belőle készült Darth Vader. A művész elárulta, hogy az eredeti szobor kapott egy újabb bronzbevonatot, hogy a felsőruházatát át tudja faragni, a fejét pedig lecserélte.

(Az új Star Wars film december 18-án érkezik a magyar mozikba: többek között itt írtunk róla.)

Íme az újrahasznosítás eredménye:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!