szerző:
hvg.hu

Ahogy változunk, ahogy idősödünk, egészen más dolgok miatt kezdünk irigykedni. Egy friss felmérésből kiderült, hogy leginkább a harminc évnél fiatalabb felnőtt korosztály hajlamos az irigykedésre. Ők első sorban mások hódításaira és romantikus kapcsolataira féltékenyek. Később inkább a pénz és az egészség miatt kezd enni bennünket a sárga irigység.

Nicole E. Henniger és Christine R. Harris a Kalifornia–San Diego Egyetem kutatói frissen publikált kutatásból kiderül, hogy leginkább a másik párkapcsolataira és társadalmi státuszára szoktunk irigykedni. A harminc évnél fiatalabbak negyven százaléka bevallotta, hogy a másik magánéleti, pártkapcsolati sikereire, hódításaira hajlamos féltékenykedni. Harminc felett ez az arány már csupán 24 százalék, negyven felett csak 16. A harminc alattiak a másik külsejét is irigylik, ám negyven felé és felett ez már egyre kevésbé számít.

©

A kutatók szerint mindez leginkább azzal állhat összefüggésben, hogy mire elérjük a harmincat, többnyire megállapodunk: állandó lesz a párkapcsolatunk és a baráti társaságunk, továbbá abba is beletörődünk, hogy már nem leszünk „népszerű gyerekek.”

Harminc fölött és a negyvenes éveink során főként mások pénzére, anyagi státuszára és karrierjére irigykedünk, bár a pénz miatt való féltékenység egész életünket végigkíséri, bár nem olyan mértékben, mint a mások boldogságára való irigykedés. Míg a fiatalok 28 százaléka volt féltékeny mások jóllétére, addig az ötvenesek negyven százaléka. A lényeg, hogy mindig, minden életkorban találunk magunknak valamit, ami miatt irigykedhetünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!