szerző:
MTI

Bette Midler december 1-én ünnepli hetvenedik születésnapját. Az amerikai színész- és énekesnőt, Magyarországon főleg filmszerepeiből ismerik, pedig három Grammy díjat is nyert és még Tom Wiats-szel is énekelt duettet.

Bette Midler, bár fél évszázada áll a színpadon eszébe sem jut, hogy visszavonuljon és határozottan állítja, hogy jó élete volt. "Nem szégyenítettem meg senkit. Nem gyötörtem senkit. Nem vetkőztem le. Nem kaptak rajta. Hogy még mindig itt vagyok, ez csak tovább növeli az izgalmakat" – nyilatkozta nemrég. Az MTI cikke szerint a színésznő Honoluluban született. Szülei egyáltalán nem örültek annak, hogy három szemeszter után otthagyta a Hawaii Egyetem dráma szakát, mert a szórakoztatóiparban akart szerencsét próbálni. Hawaii-ról New Yorkba költözött, ahol hamarosan szerepet kapott a Hegedűs a háztetőn című musicalben, Tevje legidősebb lányát alakította. Bár a darab szerint magasnak és vékonynak kellett volna lennie, de ő - saját szavai szerint - alacsony volt és kövér, mégis elvarázsolta a közönséget. Öröme mégsem volt felhőtlen: nővére az előadásra tartva szenvedett halálos autóbalesetet, a tragédia évekig kísértette a színésznőt.

©

1970 nyarán egy homoszexuálisok számára fenntartott, előkelő New York-i fürdőben kezdett énekelni, a zongorán Barry Manilow kísérte, aki később maga is fényes pályát futott be. Amikor 1998-ban ezeknek az éveknek a dalterméséből elkészítette a Bathhouse Betty című albumát, azt nyilatkozta: "Az AIDS-válság ellenére még mindig büszke vagyok életemnek erre a szakaszára. Úgy érzem, a melegek jogaiért való mozgalom élvonalában voltam, és megtettem mindent, amivel segíthettem. Szóval büszkén viselem a Fürdőházas Betty nevet."

 Az énekesnő 1971-ben szerepelt a The Who együttes Tommy című rockoperájának első színpadi előadásában. A következő évben megjelent bemutatkozó albuma, a The Divine Miss M platinalemez lett és Grammy-díjat nyert a legjobb új női előadó kategóriában. Ezután sorra jelentek meg sikeres albumai, s megkezdődött filmes karrierje is. 1979-ben kapta meg A rózsa című film főszerepét, amelyben egy nem titkoltan Janis Joplinról mintázott, kábítószerfüggő rocksztárt alakított. Alakításáért Oscar-díjra jelölték, a filmben elhangzott dalaiért a legjobb pop énekesnő Grammy-díja volt a jutalma, és két Golden Globe-díjat is kapott, a legjobb színésznő és az év csillaga kategóriákban. Harmadik Grammy-díját 1989-ben nyerte a Wind Beneath My Wings című daláért, amely az év felvétele lett. A Kopaszoknak szeretettel című 1991-es vígjátékért újra Golden Globe-díjat nyert, és a második Oscar-jelölést is bezsebelte. Az igazsághoz tartozik, hogy nem csak kedvező kritikákat kapott, két alkalommal jelölték a legrosszabb filmszínésznőnek járó Arany Málna-díjra is.

Magyarországon az egyik legismertebb filmje az 1996-os az Elvált nők klubjában. Az új évezredben műsora folyamatosan telt házakkal ment Las Vegasban, és folytatódott filmes karrierje is. 2012-ben a Szülői felügyelet nélkül című filmjében Billy Crystallal játszott együtt.  Midler jótékonykodik is, egyik legkedvesebb vállalkozása a The New York Restoration Project több mint húsz éves. Célja, hogy a város minél zöldebb legyen, és a leromlott épületek visszanyerjék eredeti állapotukat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!