szerző:
hvg.hu

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a Világ vége tényleg létezik: egy falu Nagy-Britanniában, akárcsak a Síró gyerek szigete Floridában, de már egy vödör vérről is sikerült utcát elnevezni.- A szenvedés és szomorúság minden ízében átjárja az életünket, miért pont a földrajz, pontosabban a földrajzi nevek maradnának ki ebből? És különben is, ki mondta, hogy hegységeket és tavakat csak külső tulajdonságaik és felfedezőik alapján lehet elnevezni? Arról nem is beszélve, hogy az utcáknak miért kell örökké híres államférfiak, színésznők, növények, tavak és hegyek nevét viselniük?

Ilyen a szerelmes földrajz helyett a szomorú földrajz. - A Sad Topographies Instagram-csatorna a világ minden tájáról a legszomorúbb és legszürreálisabb elnevezésű földrajzi neveket, helység és utcanév elnevezéseket gyűjti össze.

A szabad fordításban Kiábrándultság-hegység, esetleg Csalódás-hegység az ausztráliai Victoria államban található. Közel 800 méter magas, Nagy-Vízválasztó-hegység részét képezi. A mérsékelten vidám névadás két brit felfedező, Hamilton Hume és William Hovell találmánya. 1824-ben volt alapjuk a névadásra, mert állítólag nagyon nehéz volt feljutniuk a hegy csúcsára, ahol azt remélték, hogy ott majd végre megpillanthatják a távoli Phillip -öböl kikötőjét. Azonban családóniuk kellett, mert a hegycsúcson olyan sűrű volt az erdő, hogy a fák eltakarták a remélt kilátást. Lényegében saját negatív érzéseiket vetítették a hegyre a névadással. A Melbourne-től hatvan kilóméterre fekvő hegységre azonban ma már nem igaz a nomen est omen, ugyanis ma az ausztrálok egyik kedvelt, népszerű kirándulóhelyéről van szó.

Mount Disappointment, Victoria, Australia #disappointment

@sadtopographies által közzétett fénykép,

Kill, vagyis "ölni", "gyilkolni" nevű település is létezik, mégpedig Írországban. Az Dublintól és az országhatártól nem messze található pár ezres lakosságú ír kistelepülés nem a gyilkosok lakhelye, valószínűleg inkább arról van szó, hogy a település neve, amit "chill"-nek kell ejteni, és a church, vagyis templom szó, egészen pontosan a templomi temető egyik ősi alakját őrzheti.

Kill, Ireland #kill

@sadtopographies által közzétett fénykép,

Crying Child Island - a Síró gyerek szigete az Egyesült Államokban, azon belül Floridában, a Jacksonville parton fekszik, és ijesztő nevét egy pumáról kapta, aki állítólag olyan hangot adott ki magából, mint egy síró, bömbölő gyerek.

Crying Child Island, Jacksonville Beach, Florida U.S #cryingchild

@sadtopographies által közzétett fénykép,

Nem vicc, a Világ vége, a World's End nevű falucska is létezik Nagy-Britanniában, Buckinghamshire-ben. Ha szeretnénk házat vagy lakást bérelni a Világ végén, akkor ezt akár ebben a pillanatban is megtehetjük. Érdekes, hogy a falucska nem jelöl semmilyen határt: se a főút végét, se a tengerét, se a városét, sőt, valójában nem is lehet tudni pontosan, hogy honnan a név. A helyi lakosoknak sem sikerült kideríteniük, de nem is bánják: időnként szükség van a rejtélyekre.

World's End, Aylesbury, U.K #worldsend

@sadtopographies által közzétett fénykép,

Bőven van még mit szemezgetni, például az egy Vödör vér utcának (Bucket of Blood Street), az Öngyilkos öbölnek (Suicide Bay), az Összetört szívek útjának (Broken Heart Lane), és a Nincs visszatérés tónak (Lake of No Return) is érdekes lehet a története.

Bucket of Blood Street, Holbrook, Arizona, U.S #bucketofblood

@sadtopographies által közzétett fénykép,

Suicide Bay, Tasmania, Australia #suicide

@sadtopographies által közzétett fénykép,

Broken Heart Lane, La Verdia, Texas, U.S #brokenheart

@sadtopographies által közzétett fénykép,


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!