szerző:
hvg.hu

Amilyen kicsi, olyan nagy tragédiát okozhat a mindössze egy-két centi átmérőjű, három voltos gombelem, ha véletlenül lenyeli a gyermekünk – figyelmeztetnek a szakemberek. Előidézhet fulladást, a nyelőcső közelében futó fő verőér fala is átszakadhat miatta, ami szinte azonnal elvérzést okoz. A veszélyre azért is különösen érdemes odafigyelni, mert a gyerekjátékok nagy része gombelemmel működik.

Szinte minden háztartásban előfordul néhány gombelem: a távirányítóban, a kislámpában, a számítógép alaplapjában, a gyerekjátékok többségéről nem is beszélve. Mivel nagyon kicsi, cseréjekor könnyen kieshet a kezünkből, ám ha a gyerek találja meg, és lenyeli, óriási tragédia történhet. Ács Gábor orvos a Webbeteg portálon többek között arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy az egy-két centi átmérőjű, három voltos gombelemek hatalmas pusztítást képesek végezni a szervezetben.

Külföldi figyelmeztetés
©

Pontosan milyen károkat okozhatnak a szervezetbe kerülő elemek?

Első tünet lehet kisebb köhögés, később hányás, nyelési és etetési nehézség, esetleg vér megjelenése a nyálban vagy az orrváladékban. A gombelemek leggyakrabban már a nyelőcsőben elakadnak, és azonnal dolgozni kezdenek. A nyelőcsőbe került gombelemek akár fulladást is okozhatnak, mert képesek elzárni a levegő útjánál a hangrést. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez azonnal köhögéssel, fuldoklással, elkéküléssel jár, így a környezet észreveszi, tud segíteni és a riasztó kép ellenére a gombelem sikeresen eltávolítható.

A három voltos feszültség önmagában veszélytelen az emberi szervezetre, ám a szövetnedvektől zárlatba került elem elkezd hőt termelni, amelynek következtében mikró égések keletkeznek, majd beindul az elektrolízis és agresszív ionok szabadulnak fel tovább pusztítva a szöveteket. Az elem sem bírja a terhelést, ezért felrobban, és a benne lévő folyadék kifolyik a környezetbe. Idővel ettől életveszélyes szövődmények alakulnak ki, például kilyukad a nyelőcső fala, sérülnek az erek, erős vérzés kezdődik, a nyelőcső közelében futó fő verőér fala is átszakadhat, ami szinte azonnali elvérzést okoz.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minél hamarabb észrevesszük, hogy baj van, minél hamarabb kerül sor orvosi ellátásra, és minél hamarabb sikerül eltávolítani az idegentestet, annál kevesebb szövődmény alakul ki, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye. Ha csak felmerül a gyanú, hogy lenyelhette a gyerek a gombelemet, azonnal orvoshoz kell fordulni, nem szabad elbagatellizálni a történteket, mert az életveszélyes szövődmények csendben, alattomosan alakulnak ki és halált okozhatnak. A megelőzésre sem lehet soha elég figyelmet fordítani!

©

Ha mindezt nem hiszi el, nyugodtan végezze el házilag a következő kísérletet: vegyen egy szelet felvágott sonkát, és tegyen bele egy gombelemet. Néhány óra múlva égésre emlékeztető jeleket fog tapasztalni a húson, és az elemből kifolyó folyadék okozta szövetelhalás is jól látható lesz. Az is látszik majd, hogy a felvágott egyes területeken teljesen elvékonyodik, másutt pedig teljesen át is szakad. – A szervezetben a gombelem hatására ugyanez a folyamat játszódik le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!