szerző:
hvg.hu

"Hálakönnyeket hullat a világ a megvilágosodott magyarért, aki hét feketeportréval mentené meg Afrikát a kihalástól" – indította gúnyosan Balogh Boglárka akciójáról szóló cikkét a Jezebel. A magyar nő 7 különféle afrikai törzs hagyományos viseletébe öltöztette magát, a projektet azonban a jelek szerint rasszistának tartják Amerikában.

Gúnyos cikket írt a Jezebel nevű női megmondóblog Balogh Boglárka photoshopos akciójáról.

A magyar nő 7 különféle afrikai törzs (himba, mursi, karo, turkana, arbore, daasanach, wodaabe) hagyományos viseletébe öltöztette magát – képmanipulálás segítségével –, mondván, ezzel szeretné felhívni a figyelmet azokra az etnikai csoportokra, amelyeket eltűnés fenyeget. A képekkel és a hozzájuk fűzött magyarázatokkal a Boredpandán rukkolt elő Balogh Boglárka, aki Facebook-oldala tanúsága szerint sokat utazik a világban, miközben fotók készülnek róla.

©

A Jezebelen "Hálakönnyeket hullat a világ a megvilágosodott magyarért, aki hét feketeportréval mentené meg Afrikát a kihalástól" címmel megjelent írásban a képeket vitriolos kommentárokkal látták el, a magyar nőt "csekély értelműnek", akcióját pedig "a világtörténelem legkevésbé tiszteletreméltó, ostoba rasszista hülyeségének" nevezve. (A szerző által használt blackface szó valójában nem feketeportrét jelent – ez csak egy kínfordítás –, hanem azt, amikor fehér színészek feketére maszkírozzák magukat. A kifejezésnek erősen negatív konnotációja van.)

Képeit további viccsesnek szánt kommentárokkal látják el, mint például "érezzük, ahogy az ostobaság átmos minket, mint amikor a régi szép időkben a vízágyúkat a fekete tüntetők ellen fordították". Vagy: "ha Marcus Garvey-nak lenne Instagramja, biztos kitette volna ezt a képet #inspiráló hashtaggel". (Marcus Garvey jamaicai fekete nacionalista aktivista, a rastafari vallás prófétaként tiszteli.)

Végül, felidézve és lefordítva a kezdeményezéshez érkezett gratuláló kommenteket, a Jezebel szerzője ironikusan megjegyzi, "ez a Magyarország menő egy hely lehet".

Egy másik projekttel kapcsolatban korábban készítettünk már interjút Balogh Boglárkával, aki folyamatosan járja a világot. Akkor indiai élményeiről írt könyvéről, a Love Commandóról beszélgettünk vele, ami az indiai becsületgyilkosságok történetét és hagyományát dolgozza fel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!