szerző:
hvg.hu

Hamarosan útra kel az ország több vasútvonalán az a TRAXX mozdony, amit a „Ha nagy leszek, vasutas leszek!” című rajzpályázat győzteseinek gyerekrajzai díszítenek.

Haidekker Zsófia
©
A gyermekrajzpályázatot holtversenyben a 9 éves, budapesti Haidekker Zsófia és a 12 éves, zagyvarékasi Farkas András nyerte meg, a két gyerek rajzai kerültek a mozdony két oldalára.

A 2015 őszén lebonyolított pályázatra több mint 500 gyermek küldött be rajzokat. A pályaművek vasúttal kapcsolatos élményt kellett, hogy ábrázoljanak.

A többek között a MÁV szakembereiből és egy könyvillusztrátorból álló szakmai zsűri által legjobbnak ítélt két munka alkotója a „mozdonymatrica” mellett – iskolai osztályukkal közös – látogatást nyert a Magyar Vasúttörténeti Parkba.

Farkas András
©

 A felmatricázott járművet – amely a mav.hu ígérete szerint – hamarosan útra kel az országban, hétfőn délután a Magyar Vasúttörténeti Parkban avatták fel.

Az utasok az 1-es (Budapest–Hegyeshalom), 8-as (Győr–Sopron), 30-as (Dél-Balaton), 80-as (Budapest–Miskolc), 100-as (Budapest–Szolnok–Záhony) és 120-as (Budapest–Szolnok–Békéscsaba) vasútvonalakon találkozhatnak a vidám mozdonnyal.

Az úgynevezett werbelokok, azaz a festés és/vagy matrica formájában reklámokat hordozó mozdonyok száma évről évre nő Európában, ilyeneket például Ausztriában és Németországban is előszeretettel használnak.

Arra azonban, hogy nem reklámozási céllal gyermekrajzok kerüljenek egy mozdonyra, a közelmúltban csak az Egyesült Királyságban akadt példa, ahol az egyik nem állami vasúttársaság ilyen módon díszített és helyezett forgalomba egy különleges karácsonyi vonatot.

 

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!