szerző:
hvg.hu

Ki ne szeretné, hogy gyermeke egészséges és kiegyensúlyozott legyen? Ennek kiváló eszköze lehet a rendszeres sportolás, ám joggal merül föl a kérdés, hogy melyik életkorhoz mi illik, mikor milyen mozgásformát válasszunk gyermekünknek. – A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának mestertanára most válaszol a kérdésekre.

Amíg növésben van, ne dolgozzon a saját testsúlyánál nehezebb eszközzel – ez az egyik aranyszabály a gyerekek sportolásával kapcsolatban Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának mestertanára szerint. Az orvosi egyetem honlapján megjelent cikkben az is szerepel, hogy olyan mozgásformát válasszunk a gyereknek, amit nagy örömmel végez.

Csecsemőkorban az a legfontosabb, hogy a szülők naponta többször is lehetővé tegyék a baba számára, hogy hason fekve emelgethesse a fejét. Ezt követően a kúszás és a mászás jelentősége nő meg, ami erősíti azokat a felületes és mély hátizmokat, amelyek a törzs egyenes tartását meghatározzák. Pedagógiai kutatások szerint a diszlexiás és a diszgráfiás gyermekeknél ez a mozgásfejlődési szakasz kimaradt, a négykézláb helyzetben végzett ügyességi és gyorsasági feladatok mindezek megelőzésében és korrigálásában is segíthetnek.

©

A 2-3 éveseknek a játékos mozgás a leghasznosabb, majd kisiskolás kortól érdemes bevezetni a gyerekeket az analitikus mozgásformákba. A megfelelő izomzat, a mozgáskoordináció és a helyes testtartás megalapozásában segít a mozgás „ABC”-jének elsajátítása, erre pedig az analitikus testképzés a legalkalmasabb – hangsúlyozza a gyógytornász. Ezek a gyakorlatok nem csak a testet, hanem az elmét is megdolgoztatják, ezért került bele korábban a gimnasztika is az óvodai és iskolai testnevelésbe.

Tinédzserkorban a fiúknál többnyire a testépítés kerül előtérbe, ami egészen addig rendben van, amíg a növésben lévő gyermek nem dolgozik a saját testsúlyánál nehezebb eszközzel. Ellenkező esetben a csontok növekedési zónája károsodhat. A súlyzózás helyett a TRX barátságosabb és hasznosabb edzésforma, mert egyszerre több izmot is megdolgoztat a saját testsúllyal.

A gyógytornász a kamaszok számára javasolja a különböző táncokat is, mert ezek „az analitikus és az esztétikus mozgásfejlesztés hatékony eszközei”. A labdajátékokat is rendkívül hasznosnak tartja, mert a rendszeres mozgás mellett fejlesztik és erősítik a csapatszellemet, a kreativitást, a tájékozódást és az állóképességet is.

A szakember azt is jó megoldásnak tartja, ha a szülők otthon tornáznak a gyermekükkel, de emellett nyugodtan vigyük el őket jógára vagy pilatesre. Emellett a család, ha teheti, minél többet járjon kirándulni, síelni. A vízben végzett mozgás szintén nagyon hasznos, számos kutatás támasztja alá, hogy a vízben tartózkodás, pontosabban az állás, mellkasig érő vízben már önmagában egyensúlyfejlesztő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!