szerző:
hvg.hu

A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget a csecsemők és a kisgyermekek körében. 5 éves korára szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az eddigi tapasztalatok alapján ismét a megelőzés és a védőoltás jelentőse mellett érvel.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint több érv is szól a megelőzés mellett, mert a rotavírus mind fizikailag, mind lelkileg, mind anyagilag rendkívül megterhelő lehet a családnak, mert egy csecsemő rotavírus-fertőzése nagymértékben megnöveli a pelenka, a törlőkendő, és a fertőtlenítőszer fogyasztást, a bébiitalok, a sópótlók és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költségéről nem is beszélve. A vírus nem csupán a családokat, hanem az egészségügyi kasszát is megterheli: Magyarországon évente közel félmilliárd forintos OEP-terhelést írhatunk a rotavírus-fertőzések számlájára.

„Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család átesik a fertőzésen, a betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a betegeket” – foglalta össze a praxistapasztalatokat Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A gyermekorvos azt is hozzátette, hogy a statisztikák szerint a gyermekorvosoknál a láz, a hányás és a hasmenés miatt megforduló gyerekek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött.

©

Hogyan terjed a betegség?

A fertőző vírus széklettel szennyezett tárgyakon és kézen keresztül rendkívül gyorsan terjed. Mivel a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel, már enyhe tünetek mellett, ill. tünetmentes állapotban is megfertőzhetik a környezetüket. A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta: az emberi kézen legalább négy órán át, sőt porózus felületeken (például gyermekjátékokon) akár tíz napon keresztül is életképes. Utazások során fokozottabb fertőzésveszéllyel kell számolni, amikor a család többször használja a közösségi pelenkázót, a mosdót és a tömegközlekedési eszközöket is.

A megelőzés lehetőségei

A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására Magyarországon jelenleg kétfajta vakcina érhető el, amelyek szájon át adhatóak, tehát szúrni sem kell, a beadással nem okozunk fájdalmat a gyereknek. A vakcinák korai alkalmazásának nagy előnye, hogy a következő súlyos betegséget csaknem 100%-ban kivédik. Az oltásokat már 6 hetes kortól be lehet adatni, és mindkettőnek van felső korhatára, így érdemes minél korábban kérni. A kétadagos vakcinával már a 12. hétre, a háromadagossal pedig a 16. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége.

©

A megelőzésben és a fertőzések lezajlását követően hasznos, ha táplálkozásunkat probiotikumok szedésével egészítjük ki. A probaktériumok a szervezet saját védekező képességét fokozzák azáltal, hogy biztosítják a jótékony hatású baktériumok túlsúlyát a vastagbélben. Kutatások bizonyítják, hogy az egészséges bélflórával rendelkező csecsemők és kisgyermekek immunrendszere erősebb, köztük kevesebb hasmenéses betegség alakul ki.

Az anyatej természetes prebiotikum – a bélben élő, jótékony baktériumok számára táplálékot biztosító, rövid szénláncú cukrok – forrás a gyermek számára, fogyasztása az egészséges bélflóra kialakulását segíti. (A baktériumokról itt írtunk korábban). A tápszerrel táplált csecsemőknél ezt a funkciót a prebiotikummal dúsított készítmények adásával biztosíthatjuk. A probiotikumok szedése a táplálékallergiás kisgyermekek számára kettős előnnyel jár. Egyrészt segíti a hasmenéses állapot után visszaállítani az egészséges bélflórát, másrészt kutatások igazolják, hogy fontos szerepet tölt be a későbbi életkorban megjelenő, más típusú allergiák, ekcéma megelőzésében is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!