szerző:
hvg.hu

A XII. századi Liber mahameleth volt a középkor egyik legmonumentálisabb matematikáról szóló könyve. Az Ibériai-félszigeten élő Sevilla-i János 23 fejezetből álló könyve nagyrészt az arab matematikai tudáson alapul. Az alapvető matematikai műveletek mellett a szakkönyv az üzleti életben felmerülő problémákra is választ kínált: hogyan kell a nyereséget kiszámolni, a munkások bérét meghatározni, illetve az eladási és beszerzési árakat megállapítani.

A Múlt-kor történelmi portál áldal idézett matematikai példák a korszak legfontosabb praktikus kérdéseit tették fel, aki e tudás birtokában volt, komoly előnyre tehetett szert versenytársaival szemben. – Most kiderítheti, mennyire sikeres vállalkozó lett volna a XII. században!

Így szólnak a matematikapéldák a XII. századból:

1. „Egy városba egy hírnököt menesztettek, aki naponta 20 mérföldet képes megtenni. Öt nappal később utána küldtek egy újabb hírnököt, aki napi 30 mérföldet képes menetelni. Hány napja menetel az első küldönc, amikor a második utoléri?”

2. „Egy hírnököt küldtek egyik városból egy négyszáz mérfölddel távolabbi városba, az említett ember naponta 20 mérföldes utat képes megtenni. Egy másik küldönc 15 nappal később indul el ugyanabban az irányba, ő azonban gyorsabban megy, így egy időben lépik át a távoli város kapuját. Hány mérföldet képes megtenni a második hírnök egy nap alatt?”

3. „Egy nap alatt egy kígyó az üregéből a hossza harmadával bújik elő, míg a hossza negyedével mindennap visszacsúszik. Hány napig tart, amíg az állat teljesen előbújik?”

*

A kép után mutatjuk a helyes megoldásokat:

 

©

1. Az első hírnök 15. napja menetelt, amikor társa utolérte.

2. A második küldöncnek naponta 80 mérföldet kell megtennie, hogy utolérje az elsőt.

3. 9 és 3/7 nap alatt fog teljesen előbújni a kígyó.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!