szerző:
hvg.hu

Zaklatta, majd kirúgta ügyvédjét a világszerte népszerű Bikram jóga kitalálója, ezért kártérítésre kötelezte a bíróság. Az indiai jógaoktató egy sor nőt zaklathatott, hamarosan újabb perek következnek.

Szexuális zaklatásért összesen 924 ezer 500 dollár kártérítésre kötelezte egy Los Angeles-i bíróság Bikram Choudhury indiai jógaoktatót, egy rendkívül népszerű jógaedzés kitalálóját – írja az Independent az AP hírügynökség híradására hivatkozva.

A jógaoktató a saját ügyvédjét, Minakshi Jafa-Boddent zaklatta egy hotelszobában, majd a férfi próbálkozása után az ügyvéd nyomozni kezdett, megpróbált még több olyan nőt felkutatni, akivel ugyanígy erőszakoskodott az edző. Amikor Choudhury 2013 júniusában ezt megtudta, kirúgta az ügyvédet.

©

Az ügyvédnőn kívül még hat nő indított keresetet a jógaguru ellen, ők is azt állítják, hogy szexuálisan erőszakoskodott velük. Egy elsőnek áprilisban indul a tárgyalása. Legutóbb tavaly februárban tett feljelentést egy kanadai nő azzal, hogy az edző megerőszakolta őt.

A 69 éves Bikram Choudhury egy olyan jógaedzés kitalálója, amelyet 37 fokos melegben tartanak, és 90 percig tart. A módszer az egész világon népszerű lett, a kitalálójával együtt, aki egész birodalmat épített az edzésmódszerre alapozva: a világon 650 hivatalos jógastúdióban oktatják, a nem hivatalos edzőtermek száma pedig megszámlálhatatlan lehet.

Choudhury személye Indiában is ellentmondásos, többen úgy tartják, hogy csak felcímkézett a nevével a több ezer éves módszert. Tavaly pedig éppen amiatt veszített el egy szabadalmi pert Amerikában, mert le szerette volna védetni huszonhat jógapózt és két légzőgyakorlatot, de a bíróság szerint az ilyen egészségmegőrzési gyakorlatokat nem lehet levédetni. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!