Románia alkotmánybírósága szerdán eldöntötte: alkotmányos a dohányzást betiltó törvénytervezet, vagyis már március közepétől tilos lehet a füstölés a romániai kocsmákban és vendéglőkben, és minden más zárt, közösségi térben. - Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik megszegik a törvényt.

A képviselőház által decemberben elfogadott törvény tiltja a dohányzást a zárt, nyilvános helyeken, többek között a kocsmákban és a vendéglőkben. – Írja a Transindex.ro. A zárt nyilvános helyiség  a törvény szerint azt jelenti, hogy legalább két fallal, valamint állandó vagy ideiglenes tetőszerkezettel rendelkezik, és bárki által látogatható, vagy közösségi használatban van.

©

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 45 nap után lép életbe. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb március közepétől várható a teljeskörű tiltás.

A törvény életbe lépését követően azonban lesz néhány kivétel: a romániai börtönökben és a nemzetközi repülőterek tranzitzónájában külön dohányzásra kijelölt helyiségeket hoznak létre. Ugyanakkor a zárt terek mellett a játszóterekről és minden más gyerekeknek szánt térből és intézményből is száműzik a dohányfüstöt, sőt itt az elektromos cigaretta használata is tilos lesz. A dohányzás a magán és az állami egészségügyi intézményekben is komoly szankciókkal jár majd.

A törvény megszegése pénzbírságot vonna maga után: magánszemélyeket 100-500 lejre lehetne büntetni, az intézményeket pedig 5000-15000 lejre, illetve esetenként fel is függeszteni a tevékenységüket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!