szerző:
MTI

A korábban jobbára ártalmatlannak tűnő zikavírussal, amely normál esetben enyhe lázzal, fej- és ízületi fájdalommal, valamint bőrpirosodással jár, már 500 ezren fertőződhettek meg a dél-amerikai országban.

Négyezer fölé emelkedett a koponyaelváltozással született csecsemők száma Brazíliában, ahol jelenleg hetente mintegy kétszáz új esetet regisztrálnak - jelentette szerdán az O Globo című helyi lap a dél-amerikai ország egészségügyi minisztériumára hivatkozva. Az elváltozásokat valószínűleg az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus okozza, amely a gyanú szerint kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. A korábban jobbára ártalmatlannak tűnő zikavírussal már 500 ezren fertőződhettek meg a dél-amerikai országban.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben aggasztónak nevezte a zikavírus gyors terjedését, ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában. Az amerikai kontinensen először az őslakosok körében ütötte fel a fejét 2014 februárjában, a brazil hatóságok viszont úgy vélik, hogy az országba a tavalyi labdarúgó-világbajnokság alkalmával hurcolhatták be a betegséget külföldiek.

Egyelőre ismeretlen okokból a betegség rendkívül gyorsan elterjedt Dél-Amerikában: a WHO adatai szerint jelenleg a latin-amerikai országok közül már 21-ben van jelen a betegség, de több európai országban is azonosították a kórokozót.

A zikavírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, amely minden földrészen előfordul. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

A vírus megjelent Európában is, egy dán férfinél azonosították.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!