szerző:
MTI

Egy brit lapban megjelent elemzés szerint a hosszú ideig tartó szoptatás növeli a baba intelligenciáját, ami szintén a gazdasági növekedést segíti.

Nemcsak a baba, hanem az anya egészségének, sőt a gazdaságnak is jót tesz, ha az anya megfelelő ideig szoptatja gyermekét. A The Lancet című brit lapban pénteken megjelent elemzés szerint a hosszabb ideig tartó szoptatás évente nemcsak több mint 800 ezer baba életét mentené meg világszerte, hanem a mellrák okozta halált is megelőzné 20 ezer esetben. "A szoptatásnak életmentő előnyei vannak" – emelte ki a tanulmányra hivatkozva az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A tudományos tanulmány többtucatnyi kutatáson és elemzésen alapszik, melyek a szoptatás egészségi és gazdasági következményeit vizsgálták. Ezek szerint az ipari országokban csak minden ötödik gyereket szoptatnak egy teljes éven át, a szegényebb országokban minden harmadikat szoptatnak végig az első hat hónapban. Emiatt több millió baba nem részesül az anyatej jótékony hatásaiból.

©

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább az első hat hónapban kizárólagos anyatejes táplálást javasol, a második életévig mellétáplálással kiegészített szoptatást. Az anyatej nemcsak a szükséges tápanyagokat tartalmazza, de a gyermekbetegségektől is védi a babákat. "A tanulmány döntő bizonyítékkal szolgál arra, hogy a szoptatás a gyerekek túlélésének, egészségének, növekedésének és fejlődésének egyik alappillére, hozzájárul egy sokkal jobb és fenntarthatóbb jövőhöz" – mondta Werner Schultink, a UNICEF élelmezésügyi vezetője.

Az elemzés szerzői szerint a gazdagabb országokban a szoptatás több mint egyharmadával csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. A szegényebb országokban a hosszú távú szoptatás felére csökkenti a hasmenéses fertőzések és harmadára a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezen kívül az anyatej hatására csökken a gyerekeknél a diabétesz és a túlsúly, az anyáknál pedig a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata, ami csökkenti az egészségügyi rendszer terheit is.

Nem mellesleg a szoptatás növeli a baba intelligenciáját, ami szintén a gazdasági növekedést segíti –- állítja a tanulmány.

A tanulmány felszólítja a kormányokat, hogy támogassák az anyákat olyan irányelvekkel, mint például a legalább 14 hetes szülési szabadság biztosítása. Elemzése szerint az országok évente 500 milliárd dollárt veszítenek amiatt, hogy kiesik a keresete azon értelmi sérülteknek, akiknek betegsége a szoptatás hiányára vezethető vissza.

A UNICEF kiemelte: a vizsgálatok eredményei rámutatnak arra, hogy a szoptatás segíthet az ENSZ úgynevezett fenntartható fejlesztési céljainak elérésében is. "A szoptatás a legtermészetesebb, leginkább költséghatékony, gazdaságilag erős és azonnal elérhető módja annak, hogy minden gyermeknek, legyen szegény vagy gazdag, biztosítsuk a legegészségesebb életkezdetet" – mondta Schultink.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!