szerző:
hvg.hu

A napokban egyre több internetes fórumon és a közösségi oldalon felbukkant a tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet receptje, annak ígéretével, hogy bárkit gyorsan, végleg megszabadít a télvíz idején kellemetlen köhögéstől. Ám a sokak által „ajánlott” főzet fogyasztása rendkívül veszélyes, esetlenként akár halálos kimenetelű mérgezést is okozhat – hívja föl figyelmet a kockázatokra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata) – a magköpeny kivételével – mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, sőt, veszélyes. Hatóanyagai taxán típusú mérgező alkaloidok (taxin, taxakatin), diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin), amelyek hőre kevéssé érzékenyek, így a teakészítést is túlélik.

©

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek – reagált az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra figyelmeztet, hogy érdemes körültekintően eljárni az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. A laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kell kezelni, illetve kérdéseinkkel forduljunk háziorvosukhoz, illetve érdeklődjünk gyógyszerészünknél.

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az OGYÉI is szívesen áll a lakosság rendelkezésére, e-mail-címük: [email protected]


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!