szerző:
hvg.hu

Nagy öröm a világ egyik legboldogabb országában: bhután királyi párja bejelentette első gyermekük születését: a kisded lesz a himalájai ország trónörököse.

Az egészséges kisfiú pénteken látta meg a napvilágot, a fővárosi Lingkana palotában, Thimpuban. - Derül ki a királyi híriroda közleményéből, amiben azt is elmondták, hogy "a királyi pár és a királyi család tagjai nagyon örülnek őfelsége megszületésének." Azt egyelőre nem árulták el, hogy mi lesz a gyermek neve.

©

Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk bhutáni 35 éves királya 2011-ben vette feleségül Jetszun Pemát, és tavaly novemberben jelentették be a terhességet. A szülés alatt a király felesége mellett volt. Az első nemesi látogatók Cambridge hercege és hercegnője lesznek, akik idén tavasszal tesznek hivatalos látogatást Bhutánban.

A 750 ezer lakosú távoli királyság uralkodója, Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk Indiában és Angliában tanult, és 2006-ban vette át az uralkodást apja lemondása után, aki megkezdte az ország demokratikus átalakítását. 2008 márciusában Bhután alkotmányos monarchiává alakult, és a király lemondott teljhatalmáról. Bhután leginkább arról lehet híres, hogy a GDP helyett a"Gross National Happiness" mutatót alkalmazzák, ami az egy főre eső boldogságot méri.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!