szerző:
hvg.hu

Interjút közölt az MTA a megújult honlapján Lovász Lászlóval, amelyből kiderül többek között, hogy az elnök szerint sikerül az Akadémiát távol tartania a politikától, illetve az is, hogy 2017-től tovább folytatná a munkáját.

„Pofont kapok jobbról és balról is, ami azt jelentheti, hogy tényleg igyekszem távol tartani magam minden politikai oldaltól” – mondja Lovász László az interjúban, ezért úgy látja, az Akadémia képes a politikán felülemelkedve, az egyes tagok politikai nézetétől függetlenül működni. „Ezzel fontos példát nyújthatunk az egész társadalomnak.”

Az elnök kitér arra is, hogy az MTA-tagok magánvéleménye szent és szabad. Sőt, azzal sincs semmi baj, ha az Akadémia kutatócsoportjai, bizottságai felvetnek olyan témákat, megfogalmaznak olyan álláspontokat, amelyek vitát indíthatnak.

Azonban hozzáteszi, hogy ha egy kérdésről tudományos vita folyik, akkor annak egy konferencián vagy tudományos folyóiratokban kell lezajlania, nem a napi sajtó hasábjain. „Mindezeket azonban nem a teljes intézmény véleményeként kell tekinteni: az egy másik műfaj, és csak a közgyűlés, illetve az elnökség nyilváníthatja ki nagyon komoly procedúra, háttérvizsgálatok, egyeztetések alapján.”

Lovász az interjú végén azt is elmondja, hogy ha jelölik, 2017-ben elvállalna egy újabb hároméves elnöki ciklust. „Sok olyan elképzelésem van, amelyek megvalósítása túlnyúlik egy perióduson. Ha az egészségem megengedi, ha úgy érzem, hogy megvan rá az igény, és elég jól végeztem a munkámat ahhoz, hogy érdemes legyen folytatni, akkor vállalom, illetve megpályázom.”

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!