szerző:
hvg.hu

Ha nem oltatta be magát influenza ellen, az még nem jelenti azt, hogy védtelen a betegséggel szemben! Az influenzafertőzés esélye például tovább csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket, és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra!

1. Banális, de tényleg mosson kezet!

Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után! Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkoholbázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével, mielőtt megmosná.

©

2. Mindig legyen nálunk papír zsebkendő!

Ne csupán tüsszentéskor, hanem a köhögésnél is tartsunk zsebkendőt az orrunk és a szánk elé! Ha pedig épp nincs kéznél a zsebkendőnk, érdemes inkább a tenyerünk helyett a könyökhajlatunkba köhögni/tüsszenteni! A papír zsebkendő sokkal higiénikusabb, mint a ruhazsebkendő.

3. Ne őrizgesse a használt zsebkendőket!

Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban!

©

4. Se puszi, se kézfogás!

Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát!

5. Ne most menjen beteglátogatóba!

Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust!

6. A billentyűzet mint vírusgazda

Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket. Ez fokozottan igaz az asztalokra, az egérre és a billentyűzete!

©

7. Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!

8. Táppénz is van a világon!

Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, pihenjen, gyógyuljon és tartson távolságot másoktól, mert csak fertőzni fog!

9. Ijesztő, de hasznos!

Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használhat eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését!

10. Most tartson kartávolságot!

Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!