szerző:
MTI

Ötödször műtötték meg bőrrákkal Hugh Jackmant, ő pedig az Instagram-oldalára kirakott fotóval emlékeztet arra, hogy mennyire fontos a naptej használata.

Ötödik alkalommal távolítottak el rákos daganatot Hugh Jackman arcáról, és ezt az alkalmat kihasználva az ausztrál színész újult erővel kampányol a közösségi médiában annak érdekében, hogy az emberek napozás közben védekezzenek a káros sugarak ellen, és rendszeresen vessék alá magukat rákszűrésnek. 

A 47 éves filmsztár orráról a közelmúltban távolítottak el egy újabb bazaliómát, vagyis bazálsejtes karcinómát, amely Jackman szerint "a rák legenyhébb formája, mégis komoly dolog". A színész feltett Instagram-oldalára egy fotót, amelyen ragtapasszal az orrán látható. "Íme egy példa arra, mi történik, ha nem használunk napkrémet" - írta a színész, csupa nagybetűvel kérlelve követőit, hogy használjanak fényvédőt és rendszeresen ellenőriztessék magukat. 

A színész azután fordult orvoshoz, hogy felesége, Deborra-Lee Furness felhívta a figyelmét egy piros foltra az orrán. Hugh Jackman 2013 novemberében jelentette be először, hogy leoperáltak az arcáról egy bazaliómát. A fél-rosszindulatúnak vagy fehér ráknak is nevezett bazál- vagy alapsejtes karcinóma a leggyakoribb daganat. A melanómától eltérően rendszerint nem képez áttétet, és többnyire a napfénynek kitett testrészeken, főleg az arcon, a nyakon, a vállakon keletkezik, ezért feltételezik, hogy kialakulása összefügg a nap káros sugaraival. 

Jackman szülőhazájában, Ausztráliában olyan gyakori a bőrrák előfordulása, mint kevés más országban.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!