szerző:
HVG

A javakorabeli férfiből csinos nővé átoperált dán lány históriájának, amelyről nemrég Oscar-esélyes film készült, a nyolc évtizeddel ezelőtti Magyarországon is óriási visszhangja volt – idézi fel az e heti HVG.

A társadalom – amelyre a múlt század harmincas éveiben sem a tolerancia volt a jellemző – ámulva, s némiképp meglepő módon, már-már támogatóan viszonyult a műtéti nemváltáshoz.

A közvélemény ilyetén formálásában komoly szerepe volt Az Est című bulvárlapnak is, amely a nevezetes eset előtt sem moralizált, s főleg nem gúnyolódott a másság „szokatlan, néha talán ijesztő” megnyilvánulásain.

Az 1950-es években pedig a lányosan nevelkedett diktátor, Rákosi Mátyás tanúsított meghökkentő empátiát egy hozzáforduló, nemi szervek nélkül született, magát nőnek tartó, ám Jánosként anyakönyvezett embernek.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

©

 

 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!