szerző:
MTI

A forró nyárnak köszönhetően először hozott virágot az "orchideák királynőjeként" számon tartott Grammatophyllum speciosum a Bécsi Egyetem botanikus kertjében – közölte az intézmény hétfőn.

A növény 2010 óta van a kertben, most először virágzik, éppen a Nemzetközi Orchidea- és Tillandsiakiállítás idejére, amely szombattól látogatható.

A szakértők szerint a 2015-ös forró nyár eredményeképpen alakult ki a növényen a jelenleg 1,5 méteres hajtás, amelyen 10 centiméteres virágok nőnek.

©

Egy ilyen nagy hajtás kialakulását hosszú idő előzi meg, ami alatt optimálisnak kell lennie a feltételeknek – magyarázta Manfred Speckmaier, a botanikus kert szakértője, a Bécsi Orchideatársaság elnöke.

A Grammatophyllum speciosum a legnagyobb és legnehezebb orchideafaj. Legnagyobb hajtásai öt méter hosszúak is lehetnek, virágzata a három métert is elérheti. A londoni Kristálypalota kiállításán 1851-ben bemutatták a faj egy példányát, amely két tonnát nyomott.

A Grammatophyllum nembe csak kevés faj tartozik, amelyek mindegyike a maláj vagy polinéziai térségben fordul elő. Bizonyos fajait orvosi célokra is használják, sőt szerelmi vágykeltőnek tartják.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!