szerző:
hvg.hu

A síelés és a snowboardozás a legkedveltebb téli sportok közé tartoznak, jellegükből adódóan azonban balesetveszélyes tevékenységek. A legsúlyosabb sérülések sokszor a pályán való ütközésből adódnak, míg kevesen tudják, hogy csakúgy, mint a közutakon, a sípályákra is van érvényes közlekedési szabályzat, melynek betartásával csökkenthetjük a balesetek kockázatát.

A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) statisztikái szerint a síbalesetek legnagyobb része elesésből, elcsúszásból adódik, de 10% az aránya az ütközéses baleseteknek is. Ráadásul a legsúlyosabb szerencsétlenségek pont az ütközésekből adódnak, ahol többszörös sérülés, törés következik be.

Pedig az utakhoz hasonlóan a sípályán is vannak általános közlekedési szabályok, melyeket a Nemzetközi Síszövetség (FIS) dolgozott ki. Íme a legfontosabbak:

1. Sebesség

A sítábor és a családi síelés nem a műlesikló-világbajnokság. A pályán ilyenkor is érdemes a jógaórákon is gyakran elhangzó szabályt betartani: „tartsd tiszteletben a határaidat!” Mindig a képességeinknek és a tudásunknak megfelelően lőjük be a sebességünket, ha nem szeretnénk elveszíteni az irányítást. Megfelelő tempóval mindig meg tudunk állni, és ki tudjuk kerülni az utunkba kerülő embereket és tárgyakat.

©

2. Elsőbbség, előzés

A pályán lefelé menet mindig elsőbbsége van az alattunk lévőknek, ezért válasszunk úgy nyomvonalat, hogy semmilyen módon ne veszélyeztethessük az előttünk haladókat. Bármelyik irányból szabad előzni, de nem haladhatunk az előzötthöz olyan közel, hogy esetleg megijesszük, mert ebből is adódhat baleset.

3. Megállás

Szűk pályaszakaszon és beláthatatlan területeken tilos megállni! Esés után a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen veszélyes területet.

4. Elindulás

Amikor bekapcsolódunk egy pályára vagy elindulunk azon, mindig nézzünk körül, és adjunk elsőbbséget azoknak, akik már a pályán haladnak. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha megállás után újra elindulunk.

5. Jelzések

A balesetek elkerülése érdekében mindig be kell tartani a pálya jelzéseit (táblák, elkerítések), és a pályát felügyelő személyzet utasításait.

©

6. Segítségnyújtás

Ha balesetet okoz, vagy baleset szemtanúja, mindig álljon meg, szükség esetén hívjon segítséget, és mindenképp maradjon a helyszínen, amíg meg nem érkezik a segítség. A segítségnyújtás elmulasztása büntethető!

7. Személyazonosság

Baleset esetén minden jelenlévőnek, függetlenül attól, hogy felelős, vagy nem, meg kell adnia személyazonosságát, mert ez a baleset esetleges bírósági tisztázásánál szükséges lehet.

8. Gyalogosok

Gyalogosan és túrasível hegymenetben csak a pálya szélét használhatjuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!