szerző:
hvg.hu

A cigarettában található nikotin nagy dózisban idegméreg, de kis mennyiségben is rossz hatással van a szervezete: emeli a vérnyomást, szűkíti az ereket, rontja a keringést, és pusztítja a sejteket. Szerencsére akad néhány zöldség és gyümölcs, amelyek hatástalanítják a nikotin negatív hatásait, és enyhítik az elvonási tüneteket.

1. Brokkoli

Magas a B5- és a C-vitamin-tartalmának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét, és jó hatással van a tüdő sejtjeire.

2. Narancs és citrom

Tele vannak citromsavval és C-vitaminnal, ezzel pedig csökkentik a nikotinmegvonás okozta stresszt és idegességet, emellett jótékony vértisztító hatással is bírnak.

©

3. Spenót

Magas folsavtartalmú zöldség, a folsav pedig kiváló nikotinűző: hatékony az alvászavarok és az elvonási tünetek enyhítésében.

4. Gyömbér

A nyers gyömbér vértisztító hatású, és a nikotinmegvonás tüneteit is enyhíti.

5. Áfonya

Az áfonyában megtalálható savak vértisztító hatásúak. A nikotinhoz hasonlóan emeli a vércukorszintet, nikotinéhség esetén érdemes enni egy kis áfonyát.

6. Sárgarépa

A-, C- és K-vitamin-tartalma révén veszi fel a küzdelmet a nikotin idegsejteket pusztító hatásával, és erősíti a szervezet természetes védekező mechanizmusait.

Miért érdemes leszokni a dohányzásról? - Korábban például itt írtunk erről.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!