szerző:
hvg.hu

A plasztikai műtétek és beavatkozások a legtöbb esetben kirívóan drágák, az viszont kevesen tudják, hogy néhány szépészeti beavatkozást állami támogatással is igénybe vehetünk. Most megmondjuk, melyek ezek.

A plasztikai sebészetnek két nagy ága van, az esztétikai, illetve a helyreállító sebészet. Az előbbinél, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend mostanában, elsősorban a külső megjelenést igyekeznek javítani, ilyen például a ráncfelvarrás az arcon az öregedés következtében, a mellnagyobbítás vagy az orrplasztika. A változtatás ilyenkor nem érinti közvetlenül az egészséget, ugyanakkor a lelki egészség és az önbizalom nagyban függhet tőle – írja a Házipatika portál.

©

A helyreállító plasztikai sebészet ezzel szemben a külső megváltoztatásán túl az egészségre is hatással van, például a normál megjelenés, vagy egy funkció visszaállításával. A helyreállító műtétekre a legtöbbször születési rendellenességek, fertőzések és sérülések, balesetek és égések, daganatos betegség után kerül sor. Állami támogatás a helyreállító műtétekre igényelhető, de a feltételek szigorúak, és szakvélemény, illetve beutaló szükséges a támogatás elnyeréséhez.

Ingyenes plasztikai műtéttel állíthatóak helyre a különböző sérülések, betegségek, műtétek stb. miatt kialakuló lágyrész hiányok. Például a hasfali sérv okozta és a daganatos betegségekkel járó hiányok. Szintén az OEP finanszírozza a bármilyen égés, sérülés, baleset vagy műtét okozta seb, fekély, heg és az általuk okozott funkciózavarok helyreállítását, ideértve a fagyás és maró szerek okozta problémákat is.

A veleszületett eltérések, fejlődési rendellenességek helyreállítása is ingyenes műtéttel történik. Ezek közé tartozik a szájpad- és ajakhasadék, a veleszületett és autoimmun kopaszság, a veleszületett ujjhiány, az ujjösszenövés, a járulékos ujj megléte, a veleszületett arcaszimmetria, a fülkagyló teljes vagy részleges hiánya. Az elálló fület is ingyenesen helyreállítják 14 éves korig – írja a portál.

A plasztikai beavatkozások közül ingyenesen elvégzik az extrém nagy méretű, fájdalmat okozó mellek kisebbítését, a daganatos betegség miatt csonkolt, betegség vagy sérülés miatt deformálódott emlő helyreállítását, a két mell közötti jelentős aszimmetria esetén a mellek korrekcióját, de akkor is igényelhető mellplasztika, ha fejlődési rendellenesség áll a háttérben: például valamilyen veleszületett hiány, mirigyállomány- vagy bimbóhiány.

©

Hasplasztikára abban az esetben van lehetőség, ha súlyos elhízás után jelentős mennyiségű súlytól szabadult meg valaki, és a megnyúlt, nagy mennyiségű, felesleges bőr egészségügyi és esztétikai problémákat egyaránt okoz. E műtét feltételei például, hogy a "kezdő" BMI minimum 35 legyen, és a BMI-t minimum tíz ponttal kell csökkenteni. A csökkent testsúlyt legalább hat hónapon keresztül tartani kell.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!