szerző:
hvg.hu

Kutatók egy csoportja azonosította a világ legkorábbi ismert ruhadarabját, ami ma is igencsak divatos darabnak számítana. Bár minden jel arra utal, hogy inkább csíkos, mint kockás darabról van szó, több ezer év távlatából semmi sincs kizárva.

A Múlt-kor portál szerint az 1913-ban, Egyiptomban megtalált ruhadarab, az ún. Tarkhan-ruha i. e. 3482-re datálható, és korához képest viszonylag jó állapotban van. A csinos darab még ma is divatosnak számítana, mert valószínűleg egy csíkos, halványszürke sujtású, rakott díszítésű ingvállal és ujjal rendelkező női ingről lehet szó. Mivel a szegélye hiányzik, csak találgatni lehet, hogy a ruha eredetileg milyen hosszú lehetett.

©

„A könnyen bomló textilek fennmaradása a régészeti leletek között kivételes, a Tarkhan-ruhához hasonló teljesen, vagy majdnem teljesen ép ruhadarabok fennmaradása pedig még figyelemre méltóbb” – mondta el a felfedezéssel kapcsolatban Alice Stevenson, a londoni Petrie Múzeum kurátora. „Mindig is gondoltuk, hogy a ruha az I. dinasztia idejére datálható, ezt azonban nem tudtuk eddig bizonyítani, mivel az ehhez szükséges mintadarabvétel túl nagy kárt okozott volna benne” – tette hozzá a kutató.

Michael Dee, az Oxfordi Egyetem kutatója kollégáival együtt egy kis ruhamintán végzett szénizotópos kormeghatározás segítségével állapította meg a lelet korát. A jelenleg a Petrie Múzeumban látható ruhadarabot feltehetően egy tinédzser vagy egy nagyon vékony nő viselhette. A leletet a kutatók most a legrégebbi ismert egyiptomi ruhadarabként, valamint a legrégebbi fennmaradt – szőtt – női ruhájaként azonosították.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!