szerző:
MTI

Egy vakvezető kutyát sikerült ellopnia néhány tolvajnak Kínában, de végül a közösségi médiából megtudták, hogy mi volt a zsákmányuk, ezért végül visszavitték az állatot és egy levélben bocsánatot is kértek.

Bocsánatkérő levél kíséretében másfél nap után megkerült az a vakvezető labrador, amelyet az utcán fényes nappal loptak el Pekingben hatalmas felháborodást keltve a kínai közösségi médiában.

A Beijing News beszámolója szerint a biztonsági kamera felvételén jól kivehető volt, amint egy furgon Peking külvárosában, Sunji kerületben megközelíti a labrador retriever fajtájú kutyát, majd beemelik az autóba az állatot. Mint utóbb kiderült, Csiaocsiao egy vak masszőr, a 47 éves Tien Feng-po hűséges társa volt az elmúlt hat év során, de néha kisebb sétákat tett kísérettel a masszázsklinika szomszédságában.

A 7 éves fekete Csiaocsiao gazdáját annyira megrázták a történtek, hogy ezt követően alig evett és aludt. Úgy érezte – mint fogalmazott – amióta közeli barátja eltűnt, nehéz súly nehezedett a mellkasára. A tolvajok a jelek szerint "meghallották" a közösségi médiában elterjedt könyörgést és kíséretében a tömeges háborgást, és 35 órával később elengedték az állatot ugyanott, a klinika ajtajára pedig egy kézzel írt üzenetet ragasztottak: "Kérjük, bocsásson meg!" Tien beszámolója szerint az állat fáradt volt ugyan, de sértetlenül úszta meg a kalandot.

Csiaocsiao egyike a mindössze 10 regisztrált pekingi vakvezető kutyának. Az országban az északkelet-kínai Talien város kutyakiképző központja szerint körülbelül 100 "hivatásos" vakvezető kutya lehet szolgálatban. Jelenleg további 80 kiképzése folyik, és hamarosan 20 kutyakölyköt íratnak be a tanfolyamokra.

A több mint 20 milliós kínai fővárosban sokáig tilos volt nagytestű kutyákat tartani, és 2007-ben országos hír volt, amikor egy Lucky nevű vakvezető kutya elsőként engedélyt kapott a rendőrségtől arra, hogy gazdájával és egy másik kísérővel részt vehessen a városi közlekedésben. A pekingi utcákon, közterületeken hivatalosan 2012-től lehetnek ott a segítőkutyák.  

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!