szerző:
hvg.hu

Egy gyönyörű jaguárbébit mutattak be a Szegedi Vadasparkban. Az állat karácsonykor született, és bár apja miatt fekete az alapszíne, azért a foltjai így is látszanak.

Karácsonykor, december 26-án született egy kis fekete jaguár a Szegedi Vadasparkban. Az állatot csak most mutatták be a sajtónak a két hónapos korában szokásos orvosi vizsgálata során. Egy korábbi vizsgálat során már az is kiderült, hogy nőstényről van szó.

Nem ez az első alkalom, hogy jaguár született a Szegedi Vadasparkban, 2010 és 2012 között négy kölyköt nevelt fel Kiara, a németországi Halléból érkezett anya. Valamennyi kölyök alapszíne fekete volt, vagyis apjuk, a Nyíregyházi Állatkertből érkezett Negró színét örökölték, bár a fekete jaguárok is ugyanolyan pöttyösek, mint a sárga alapszínűek, ez a kis újszülöttön is látszik már.

©

A többi Szegeden született jaguár már más állatkertekben él, az utolsó születése után három évet kellett várni a jaguárok európai törzskönyvének ajánlása szerint ahhoz, hogy a szülőket újra szaporodni engedjék. A szegedi jaguárok tavaly kaptak zöld utat a családtervezés folytatására. A jaguár nőstényt és hímet az ellsékor külön kell választani, a hím ugyanis veszélyes lehet még a saját utódjára is.

A karácsonykor született kölyök eddig a ház oltalmában nevelkedett, de ahogy egyre nagyobb lesz, és az időjárás is tavaszba fordul, anyjával együtt kiengedik majd a külső kifutóba, amelyet így felváltva használnak majd az apaállattal.

A jaguárt sokan összetévesztik a leopárddal (vagy másik nevén párduccal), pedig annál a testalkata jóval erőteljesebb, valamint a mintázata is eltérő. A jaguár Dél- és Közép-Amerika csúcsragadozója, sőt, nem is olyan régen még az USA délnyugati államaiban is megtalálható volt. Kivételes erejét jól mutatja, hogy a nagymacskák közül a testméretéhez viszonyítva az ő harapása a legerősebb.

©

Annak ellenére, hogy vadon nem veszélyesebb az emberre, mint a többi nagymacska, mivel a legtöbb esetben elkerülik a velünk való találkozást, az állatkertek világában a legveszélyesebb állatok között tartják számon, nem egy súlyos, sőt tragikus balesetet okoztak az elmúlt évtizedekben világszerte.

A természetes élőhelyének gyors pusztulása, a zsákmányállatok eltűnése mellett az orvvadászat veszélyezteti leginkább. A szőrmebundák elleni állatvédő kampányoknak hála ezen célból nem vadásszák a 70-es évek óta, de a mancsa, foga továbbra is keresett szuvenír, illetve több területen kártevőként irtják a háziállatok védelmében.

A látogatóknak sajnos még várniuk kell pár hetet, hogy a külső kifutóban élőben is megfigyelhessék a pettyes jaguáranyát fekete kölykével, de a kölyökről készítettek fotók így is szívmelengetőek.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!