szerző:
hvg.hu

Ahogy megszokhattuk, az igazán bizarr és zavarba ejtő trendek, jelenségek és mozgalmak Japánból erednek. A vérbeli arisztokrata író, aki egész életét igazi kékvérűként élte le, valószínűleg sosem gondolta volna, hogy fő művéből kiindulva japán lányok fognak virágzó szubkultúrát alakítani.

A Japánból induló Lolita-kultusz központja az internet, és azon belül is a Reddit: elsősorban ide kerülnek fel a fiatal lányok képei és videói, akik múlt századok kislányviseleteit öltik magukra. Az inspirációt főként a viktoriánus viseletek jelentik számukra, amelynek elengedhetetlen eleme az alsószoknya, a csipke és a fodros, besütött haj.

A trend nem csupán Japánban, hanem más országokban is terjed, és ma már nem csupán a világhálón van jelen: a loliták találkozókat is szerveznek, ahol leginkább teázás és társalgás a program.

A Lolita-szubkultúra valójában a 80-as évek óta hódít Japánban, ám csak az utóbbi időben tett szert egyre nagyobb népszerűségre. A lolitaságnak ráadásul több irányzata is van: közülük jelenleg a viktoriánus stílus a legnépszerűbb.

Nem cél, hogy a viktoriánus viselet tökéletesen hiteles legyen, a lényeg, hogy az outfit történelmi jellegű, amiben több kor elemei is keveredhetnek. Például gyakori kiegészítő a retró plüssmackó és a retró hajasbaba. Akik igazán elegáns és arisztokratikus Lolitának öltöznek, hosszabb szoknyákat, sőt, még fűzőket is magukra vesznek.

Rajtuk kívül még léteznek goth-Loliták, akik több fekete darabot és kiegészítőt viselnek, illetve punk- és cyber-Loliták is, sőt, még bizonyos értelemben a Harry Potter-stílus is belefér.

Bár az eredeti Nabokov regény fontos eleme a szexualitás, a neo-lolitaságnak a szubkultúra tagjai szerint nem része semmiféle szexuális szerepjáték: kislány bőrébe bújva náluk sokkal idősebb férfiakkal nem létesítenek szexuális kapcsolatot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!