szerző:
MTI

Az elmúlt öt évben legalább hat embernek volt szüksége szervátültetésre Ausztráliában olyan károsodás miatt, amelyet növényi eredetű étrendkiegészítők okoztak – közölte az ausztrál szervadományozásokat nyilvántartó hivatal.

2011 óta legalább három vese- és három májtranszplantációt hajtottak végre olyan pácienseken, akik növényi eredetű étrendkiegészítőktől lettek betegek.

Nick Shackel májátültetési specialista szerint a növényi kivonatokat tartalmazó tabletták egy részében túl sok olyan összetevő van, amelyek túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat.

"A zöld teában vannak vegyületek, amelyek túlzott bevitele előre megjósolhatóan májkárosodáshoz vezet" – mondta a szakember.

Shackel szerint a növényi eredetű étrendkiegészítők miatti transzplantációk "elkerülhetőek", és figyelembe véve, hogy sokan szervhiány miatt nem esnek át a beavatkozáson, jó lenne, ha a rendelkezésre álló szervek olyanokhoz kerülnének, akiknél meg nem előzhető okai vannak a májkárosodásnak.

A szakember hangsúlyozta, hogy a fogyasztókat jobban fel kellene világosítani a növényi alapú étrendkiegészítők kockázatairól.

A gyógyászati készítmények szabályozásával foglalkozó hivatal közölte, hogy számításba fogja venni a jelentést a termékek figyelmeztető címkéinek széles körű felülvizsgálatakor.

Ausztráliában körülbelül 1200-an várnak most máj- vagy veseátültetésre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!