szerző:
hvg.hu

A világon húsz másodpercenként amputálják cukorbetegek végtagjait a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropáthia miatt, pedig elvileg ma már egyetlen végtagot sem lenne szabad elveszíteni ilyen okból. Itthon évente 3-4 ezer neuropáthiás beteg lábát vágják le évente. A kór diagnosztizálása nehézkes, de van terápia – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem belgyógyászati klinikájának szakembere.

A diagnosztizálás azért nem könnyű, mert olyan, mintha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne – magyarázta Kempler Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, belgyógyász, diabetológus. A diabétesz szövődményeként kialakuló neuropáthia a belgyógyászathoz is tartozik, miközben idegrendszeri károsodás lévén akár a neurológiához is sorolható – tette hozzá.

A neuropáthia érintheti a mozgásrendszer működését, emellett negatívan hat a szív-és érrendszerre, és bizonyos élettani funkciók is zavart szenvedhetnek.

A betegek gyakran azzal keresik fel az orvost, hogy égő, szúrásra emlékeztető fájdalmat okoz nekik alváskor a takaró érintése, vagy épp szédülnek, járásuk bizonytalanná válik. Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem. Ez azért is veszélyes, mert akár balesetekhez is vezethet, ha a páciens nem érzékeli pontosan, hogy például mennyire nyomja a gázpedált, vagy el is eshet séta közben. Neuropathiás betegek gyakran esnek át tünetmentes szívinfarktuson is – hangsúlyozta Kempler Péter.

Nagyon megkönnyíti a diagnózis felállítását, ha a beteg precízen be tud számolni a tüneteiről. Először a háziorvost érdemes felkeresni, aki többnyire belgyógyászhoz vagy diabetológushoz utalja tovább a beteget.

Az országban ma már 11 Neuropáthia Centrum működik, amelyekbe az orvosok továbbirányíthatják pácienseiket. A Semmelweis Egyetem Neuropathia Központjában évente 1500-nál is több beteget fogadnak. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek a fájdalomérzetet, illetve egyéb érzőideg-működéseket, és vannak, amelyek a vegetatív idegrendszer működését mérik fel.

A kezelés több részből áll: egyrészt be kell állítani a vércukorszintet, továbbá fontos a további kockázati tényezők, például a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint kezelése. Emellett gyógyszer adása is indokolt lehet, részben pathogenetikai alapon nyugvó oki, részben tüneti kezelés formájában – olvasható az egyetem médiasarkának oldalán a szakember tanácsai között.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!