szerző:
MTI / hvg.hu

Az állatkert dolgozói nem véletlenül dolgoznak megfeszített tempóban, mert a világ leggyorsabb szárazföldi állatának számító gepárd világszerte veszélyeztetett faj, populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a csökkenő mennyiségű zsákmány és a természetes élőhelye elvesztése miatt.

A kölykök március 8-án születtek az állatkert regionális gepárdtenyésztő intézményében, ahol ritkán alkalmaznak császármetszést. Az Egyesült Államok egyik legrégebbijének számító állatkertben töltött 25 éve alatt a gepárdokkal foglalkozó Mark Campbell mindössze három ilyen beavatkozás lebonyolításában vett részt. A Cincinnati Állatkert egyébként élen jár a gepárdtenyésztésben, mert az elmúlt 14 évben 54 kölyök született az intézményben.

Campbell szerint a hónap elején született öt kölyök immunrendszere gyenge, nem képes védekezni a fertőzések ellen. A három hím és két nőstény folyamatos ellátást kap, háromóránként etetik őket.

"Az anyaállat lábadozik, mi pedig keményen dolgozunk, hogy a koraszülött kicsinyek magukra szedjenek néhány dekát" - fogalmazott hétvégi közleményében Campbell, hozzátéve, hogy a kölykök életben maradása szempontjából az első hetek és hónapok a döntőek.

A kicsik várhatóan speciális ellátást kapnak a következő 8-12 hétben. Az állatkert látogatói a "csecsemőszoba" ablakain keresztül nézhetik meg őket.

Az állatkert dolgozóinak minden oka megvan arra, hogy keményen dolgozzanak a gepárdok életéért, mert a világ leggyorsabb szárazföldi állatának számító gepárd veszélyeztetett faj, populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a csökkenő mennyiségű zsákmány és a természetes élőhelye elvesztése miatt az egész világon. A namíbiai székhelyű Cheetah Conservation Fund szerint az afrikai szavannákon honos állatból mára kevesebb mint 10 ezer példány maradt 23 afrikai országban.

Baby Cheetahs Born in Cincinnati Zoo

Cheetahs are endangered in the wild. But these lil' bubs will be helping with the conservation efforts.

Közzétette: AJ+ – 2016. március 18.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!