szerző:
hvg.hu

A világ egyes számú teniszbajnoka szexista vagy csak „ragaszkodik a tényekhez”?

A világranglista élén álló teniszcsillag, Novak Djokovic szerint a férfi teniszezőknek többet kellene keresniük, mint női kollégáiknak, mert a férfiak meccseit egész egyszerűen többen nézik – Írja a BBC.

Novak Djokovic az után beszélt erről, hogy megnyerte az Indian Wells-i tenisztornát. Nyilatkozatában az említett torna igazgatójának kijelentéseihez csatlakozott: Raymond Moore arról beszélt, hogy „a női tenisz  gyakorlatilag a férfi tornák hátán viteti magát”.

 

©

A szerb teniszező is egyetértett azzal, hogy Moore megjegyzése nem volt politikailag korrekt, majd arról beszélt, hogy a női játékosok megküzdöttek azért, amit megérdemelnek és ezt meg is szerezték. Ugyanakkor szerinte a nagy tornák pénzdíjait a nézőszámok és a jegyeladások alapján kellene elosztani.

Mind a négy nagy bajnokságon: Australian Open, US Open, French Open és Wimbledon 2007 óta ugyanannyi jutalomban részesülnek a női és a férfi teniszezők. Ugyanakkor azokon a tornákon, melyeken csak nők vettek részt, ott kevesebb pénzt osztottak, mint a csak férfi versenyeken.

Djokovic azt is hozzátette, hogy a nőkérdés egy kényes ügy, mert az egyenlő pénzdíjazás az elmúlt 8 évben heves vitákat váltott ki a tenisztársadalomban. Szerinte mind a férfiaknak, mind a nőknek harcolniuk kell azért, hogy teljesítményüket elismerjék, és megkapják azt figyelemben és támogatásban, amit szerintük érdemelnek sportolóként.

Djokovic azt is elmondta, hogy a nőknek ott vannak a hormonjaik, amelyekkel meg kell küzdeniük, ráadásul a terhesség, a szülés és a család miatt az életük bizonyos szakaszait fel kell áldozniuk sportkarrierjükből. Lesznek olyan időszakok az életükben, amikor hosszabb szünetet kell tartaniuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!