szerző:
hvg.hu

A szerelmes vers továbbra sem ment ki a divatból, sőt újból virágkorát éri, még a fiatalabb generáció körében is. A nők többsége pedig még mindig elolvad a modern trubadúroktól, attól, ha a férfi versben fejezi ki érzéseit. A nemzetközi költészet napjára készült kutatásból kiderült, hogy a hősszerelmesek országa vagyunk.

Március 21-e az egész világon a költészet ünnepe, amiről mi magyarok még április 11-én, József Attila születésnapján külön megemlékezünk. A randivonal.hu társkereső oldal ebből az alkalomból felmérést végzett online társkereső közönsége körében. Úgy tűnik, hogy a netes ismerkedés egyáltalán nem iktatta ki a romantikát az udvarlásból, sőt a verssel hódítás virágkorát éli a társkeresők világában.

A kutatásból kiderült, hogy a férfiak többsége írt már szerelmes verset élete során, a romantikus szokás pedig egyáltalán nem csupán az idősebb korosztályra jellemző. Ugyanis az adatok szerint a 30 év alatti férfiak vallanak szerelmet leggyakrabban szívük választottjának. A nőkre kevésbé jellemző a versírás, ha írnak is verset, ők sokkal inkább magáról az érzésről, a szerelemről vallanak ilyenkor, nem pedig az áhított személynek címzik soraikat.

©

A férfiak nem csak termékenyebb költők, de bátrabbak is, ugyanis kétharmaduk meg is osztotta művét szerelmével. A nők jóval félénkebbek, rájuk már egyáltalán nem jellemző, hogy szerelmükhöz el is juttassák versüket.

Az érzelmek versben való kifejezését a válaszadók 40 százaléka nagyon romantikusnak gondolja, minden második megkérdezett azonban kissé régimódinak tartja ezt a romantikus gesztust. Csupán minden tizedik válaszadó gondolta úgy, hogy számára a szerelmes vers „már túl sok”. Ők jellemzően a 30 és 40 év közöttiek, közülük is főként azok a nők, akik még sosem kaptak ilyet.

A randivonal.hu társkeresői Ady Endre Őrizem a szemed című költeményét választották a legszebb magyar szerelmes versnek, Juhász Gyula Szerelem? és Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című költeménye előtt.

*

Ady Endre: Őrizem a szemed

Őrizem a szemed

Már vénülő kezemmel

Fogom meg a kezedet,

Már vénülő szememmel

Őrizem a szemedet.

Világok pusztulásán

Ősi vad, kit rettenet

Űz, érkeztem meg hozzád

S várok riadtan veled.

Már vénülő kezemmel

Fogom meg a kezedet,

Már vénülő szememmel

Őrizem a szemedet.

Nem tudom, miért, meddig

Maradok meg még neked,

De a kezedet fogom

S őrizem a szemedet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!