szerző:
hvg.hu

A hőmérséklet és a pulzus mérése mellett több veszélyes gáz jelenlétének kimutatására is alkalmas az a védőruha, amit nyíregyházi középiskolások fejlesztenek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kőlaposi bázisán, a tűz mellett is tesztelték azt az okos tűzoltóruhát, amelyet a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai fejlesztenek ki. A ruha alkalmas a hőmérséklet és a pulzus mérése mellett több veszélyes gáz jelenlétének kimutatására is.

Zsigó Zsolt és diákjai, Nagy Enikő és Sivák Levente már többször álltak elő különböző ötletes fejlesztésekkel a rendvédelmi szerveknek. A mostani ötletükkel tűzoltókabátba épített érzékelők segítségével a káreseménytől távol is elemezhető, hogy a beavatkozó állomány milyen körülmények között dolgozik.

©

A napokban tálcatűz mellett tesztelték és finomították a prototípust, ahol Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő is jelen volt.

A megyei igazgatóság évek óta jó kapcsolatot ápol az oktatási intézménnyel, a fiatalok ezzel az új fejlesztéssel neveztek a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyre.