szerző:
MTI

A német lottózás történetében rekordnak számító összeget, csaknem 24 milliárd forintnyi eurót nyert egy észak-rajna-vesztfáliai játékos az Eurojackpoton.

Az Európa 17 országában, köztük Magyarországon is elérhető lottó nyerőszámait péntek este sorsolták ki Helsinkiben és a szerencse egy Köln mellett élő német nőnek vagy férfinek kedvezett: ő nyerte meg a 76,8 millió eurót.

Ez az összeg egyébként az Eurojackpot eddigi második legnagyobb nyereménye, a csúcs 90 millió euró volt, amelyet tavaly nyert meg egy cseh lottózó. Németországban az eddigi legnagyobb nyeremény 59 millió eurós volt.

A csaknem 77 milliós eurós főnyereményből a dpa német hírügynökség összeállítása szerint a fejlődő országokban 12 ezer 692 gyerek számára lehetne biztosítani a lakhatást, az oktatást és az ellátást születéstől 18 éves korig. Ha a nyertes egy év alatt szeretne "megszabadulni" a csaknem 77 millió eurótól, akkor több mint 228 ezer gyereket tudna 12 hónapon át támogatni belőle.

Ennyi pénzből 12 ezer 300 kutat is lehetne fúrni Etiópiában, ezzel sok gyerek juthatna tiszta ivóvízhez az országban. Az UNICEF szerint az afrikai országban a gyerekeket leginkább veszélyeztető tényezők között található a szennyezett víz.

A nyertes 500 millió védőoltást is vásárolhatna a lottónyereményből, ezekkel szintén az elmaradott térségekben élő gyerekeken lehetne segíteni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!