szerző:
hvg.hu

A bíróság érvelése szerint a gyermek védelme érdekében tagadták meg a név használatát.

Különös névadási históriáról számolt be a legutóbb a Mirror nevű brit lap. Egy brit édesanya Cián névre szerette volna keresztelni kislányát, mert elmondása szerint bájosnak és szépnek találja a nevet. Ám kérelmét elutasította a bíróság, mert anno Hitler is ezzel a méreggel ölte meg magát. Az indokláshoz azt is hozzátették, hogy féltik a gyermeket ettől a baljós történelmi emlékeket idéző névadástól. A cikkből az is kiderül, hogy a szigetországban korábban nem volt még precedens arra, hogy Cián névre akartak keresztelni egy gyermeket.

Képünk illusztráció
©

Ugyanakkor az anya úgy véli, a Cián pont "kedves" történelmi emlék, hiszen ez okozta mind Hitler, mind Goebbels halálát. Az anya ügyvédei szerint sérültek az anya családi életét tiszteletben tartó jogai.

Másodfokon is elutasították az anya kérését, mert túl extrémnek találták, és féltik a gyermeket, illetve azt is hozzátették, hogy egy anya ne egy méregről nevezze el gyermekét. A bíróság azt is elmondta, csak a legextrémebb névadási próbálkozásokat utasítja vissza, egyébként nem szólnak bele, hogy Nagy-Britanniában ki milyen névre kereszteli a gyerekét.

A Mirror írásában az is szerepel, hogy az anya korábban drog-alkohol problémákkal és mentális betegségekkel is küzdött, és nem egyszer bántalmazás áldozatává vált.

Extrém névadásért nem kell a szomszédba menni: egy magyar gyerek ma már lehet például Gábos, Iszam, Kelén, Kratosz, Marlon, Mózsi, Nabil, Nergál, Antoaneta, Berfin, Fenenna, Hatidzse, Telka, Vaszilia, Vrindávani, Zejna stb. A legújabb magyar keresztnevekről szóló cikkünket itt találja.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!