Üdülési jog: Aki bevállalja, nem szabadul

2007. december 18., kedd, 10:04 • Utolsó frissítés: 2010. március 22., hétfő, 13:56
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

A hatvanas-hetvenes években Európában kialakult timeshare rendszer az amerikai nyaralókat is meghódítva ma 6,7 millió...

A hatvanas-hetvenes években Európában kialakult timeshare rendszer az amerikai nyaralókat is meghódítva ma 6,7 millió családot és évente 9,4 milliárd dolláros forgalmat számlál. Magyarországon megközelítően 40 ezren rendelkeznek egy héttel valahol, vannak, akik több helyen, több héttel is. Az európai üdülőjog-tulajdonosok körében tavaly végzett felmérés szerint 76 százalékuk elégedett a vásárlásával és kétharmaduk szerint ad az üdülési jog megfelelő értéket a pénzért cserébe, azaz: megéri.
 
Családi nyaralás
Az üdülési jog európai átlagáron 2,5 millió forintért (Magyarországon 1-3 millióért, de az erős alkudozások következményeként akár 350 ezerért is) megvásárolható használati jog (szállás) egy adott apartmanra az év egy meghatározott hetében. A jog tulajdonosa vállalja az évi (hetente és apartmanonként értendő) 30-80 ezer forint fenntartási díjat, és rendszerint a vásárlással egyidőben, évi kb. 15 ezerért tagja lesz egy klubnak, amely csere- vagy pontrendszerben, 35-40 ezer forint cseredíjért változatosságot kínál a 30-100 évig örökölhető, de mindig ugyanoda szóló üdülési joghoz képest. A cseréket lebonyolító két legnagyobb szervezet az RCI (Resort Condominiums International) és az II (Interval International) 5400 üdülő a partnere van a világ 90 országában. A klubtagokat az „ügynökök” telefonon és előadásokon „rendkívüli kedvezményekkel” további befizetésekre beszélik rá, jobb szezonra eső vagy jobb helyen fekvő apartmanokra váltással vagy újabb hetek megvásárlásával. Ha a jogtulajdonos maga szeretne intézkedni, csak a központot hívhatja, nincsen állandó kontakszemélye, nem is kérheti ugyanazt az ügyintézőt újra. Vannak, akit telefonon hetente megtalálnak a különféle értékesítők a „Gratulálok, Ön nyert egy kedvezményes utat!” mondattal. Az üdülőjogoktól megválni nem könnyű, a másodlagos értékesítés piaca kicsi, az interneten rengetegen hirdetik a „megunt portékát”. Így aztán aki belekerül a rendszerbe, az el is kötelezte magát.
 
Mária és István a Kanári-szigeteken vettek „két hetet” tíz évvel ezelőtt. „Egy utazási iroda által szervezett nyaraláson voltunk egy lepukkant hotelben, amikor egy közeli luxusapartman-komplexum embereket toborzott. Taxival átvittek, kaptunk egy magyar idegenvezetőt, körbevezetett minket, meghívott egy kávéra és elmondta a szerződés feltételeit” – mesélik. Azonnal beleszerettek a helybe, és rögtön megvettek két szeptemberi hetet 2-2 millióért. Néhány évvel később hozzávásároltak egy nyári és egy szilveszteri hetet is, nem mintha évente háromszor szeretnének odautazni, de cserealapnak jó lesz – gondolták. Hat felnőtt gyermekükkel, azok párjaival és a rokonokkal osztják meg a használatot, és úgy igyekeznek a szállodán belül cserélni, hogy egyszerre többen, több apartmanban nyaralhassanak egyszerre. Mindezt megnehezíti, hogy néhány éve a szállodarendszer más csereszervezethez csatlakozott, mint amibe még Máriáék beléptek. Az euró bevezetésével az elvileg csupán az inflációval arányosan növelhető fenntartási költség is duplájára emelkedett, a nyári hetük továbbértékesítésével pedig négy éve hiába kísérleteznek – a visszavásárlásra tett ígéretek csak szavaknak bizonyultak. Mindezek ellenére maximálisan elégedettnek vallják magukat. „Ilyen garantált luxuskörülményeket utazási irodán keresztül nem kapunk” – szól a fő érvük. Azóta egy másik értékesítőn keresztül és egy kisebb csereszervezethez csatlakozva Hévízen is vettek még egy hetet.
 
Egy tipikus 'jogos' szálloda
Fotó:
Ágnest és Józsefet nemcsak a luxus és a megszokott színvonal állandó ígérete csábította el. Belevetették magukat a kategóriaemelés, eladás - új vásárlás, cserék, pontrendszer rejtelmeibe, és komoly szervezéssel és kalkulációkkal igyekeznek a rendszer minden felkínált előnyét kihasználni. Nyolc éve 350 ezerért vettek az őrségi Nemesnépen egy négy fős apartmanra egy hetes üdülési jogot, majd fokozatosan hozzávásároltak két hetet Hévízen, és egyre feljebb mentek a különböző árkategóriájú szezonlistán. „Mindent részletre vásároltunk, így mindig csak néhány százezret kell kifizetni egyszerre” – mondja Ágnes, aki cseppet sem bánja egyik szerződés aláírását sem. Számos előadáson részt vett már, és előre átgondolta vásárlásait – állítja. „Volt egy nyaralónk Leányfalun, de csak a munka volt vele, pihenni nem is tudtunk. A fenntartása pedig évi 50-60 ezer forintot elvitt. Most – mióta a pontrendszerbe beléptünk – a cserékkel évente 4 hetet tölthetünk külföldön. Egész Európát bejártuk már így, kedvezményesen béreltünk autót, váltottunk repülőjegyet. Ráadásul egy tengerparti apartman megvásárlása fejében tripla áron sikerült megválnunk a hévízi jogoktól, ami életünk legjobb üzletének bizonyult”. A pár kéthavonta egy-egy üdülési joggal kapcsolatos bemutatóval egybekötött magyarországi wellness-üdülésen is részt vesz, bár állításuk szerint ezeken már meg sem fordul a fejükben a vásárlás.
 
A timeshare-rendszerrel semmi probléma nem lenne, ha azt valóban olyan tehetősebb családok vennék igénybe, akik előre be tudják tervezni az évi, minimum 200 ezer forintot üdülésre – véli a szakemberek többsége. A gondot inkább az agresszív értékesítési módszerek jelentik. Magyarországon jelenleg több mint hetven bejegyzett cég foglalkozik ezzel, de a Gazdasági Versenyhivatal már többükre szabott ki büntetéseket. A leggyakoribb vádak a fogyasztó megtévesztése azonnali döntéskényszerrel és az érzelmi túlfűtöttségre apellálással, hiányos tájékoztatás és az elállás jogának gyakorlásában való tisztességtelen befolyásolás. A 20/1999. sz. kormányrendelet előírja, hogy a szerződő 15 napon belül elállhat, eddig az értékesítő semmilyen címen pénzt nem fogadhat el a vásárlótól. A gyakorlatban a foglaló azonban szinte elkerülhetetlen, legfeljebb csak két hétig egy ügyvédnél kell letétbe helyezni. 15 nap után azonban mese nincs: számoljunk vele, hogy átlagosan évi 150-200 ezer forintot költünk nyaralásra életünk végéig – akár akarunk nyaralni menni, akár nem.

Lausek Esther
 
 
 
 
 
 
 

36 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 4., 17:19 Vadas Maria

én akkor azon kevesek közé tartozom akik nem bánták meg a vásárlást. 6 éve vettem Men dan-ba 44. hetet(utószezon) Nagyon olcsón. Kaptam hozzá a hotelhez kapcsolódó kedvezményes wellnes és étkezési kártyát. Interval csere jogot. Minden éves a jogom és ki is használom, ha nem én akkor családom. Voltunk már Franciao-ban Máltán horvátországban. Igaz, hogy elegáns apartman szállókban szállodákban kaptunk apartmant, ahova befizettem a 125 Eur cseredíjat egy hétre és egy apartman egy hétre az árlistában 2500-3000 eur/4 fő lett volna. Szerintem a netes oldalakon magyaroknak hírdetett apartmanok minősége meg sem közelíti ezeket a helyeket és ott érhet igazán meglepetés. Vannak külföldi ismerőseink akiknek szintén van üdülési joguk, igaz ott nem megy az erőszakos értékesítés. Ők is ki tudják használni. A cikkre visszatérve az idei fenntartási díjam 49.000,- Ft volt. pl. azt sem értem miért vesz egy család 4 különböző helyre üdülési jogot ? Egyet elég aztán lehet cserélgetni. Az utazási költség akkor is van, ha nincs üdülési joga az embernek.

2012. február 1., 15:10 Rozal

Sajnos mi is vettünk üdülési jogot,kértük az üdülő tulajdonosát ,hogy a vétel ár 25%ért vegye vissza,de még erre sem hajlandó. Lehet-e ilyen esetben ügyvédhez fordulni ,jogorvoslásért,vagy felejtsük el és mondjunk le üdülési jogunkról.Kérek egy illetékest és válaszoljon.

2011. november 16., 10:48 Kunci

Először is bocsánat! Bükfürdő.

Nos! Kicsit másként számolva kifizetek /30 éven keresztül/ havonta 14.800 Ft-ot évente 1 hetes üdülési jogért.
Ha ugyanezt az összeget minden hónapban félreteszem (lekötöm valamilyen számlán) akkor mindössze 4% éves kamattal számítva is minden évben több mint 180.000 Ft-ért oda és akkor megyek nyaralni a párommal ahová csak akarok. A félretett pénz örökölhető, átruházható, bármi másra elkölthető... És a havi befizetés sem kötelező, legfeljebb a kamatból bukok valamennyit de min. a befizetésem összegét akkor is visszakapom. Plussz a mai világban mi és ki garantálja, hogy az X apartman, vagy szálloda 5, 10, 20 vagy 30 év múlva is a helyén fog állni és az állapota is ugyanolyan lesz mint most!
Ja! Úgy vásároljam meg az üdülési jogot egy olyan helyen amit életemben még csak nem is láttam de még csak hallani sem hallottam róla semmi és van pár perc (max. 1-2 óra) gondolkodási időm. Úgy vélem ez tényleg nagyon jó üzlet de csakis és kizárólag az eladóknak!

2011. november 16., 10:13 Kunci

Mi tegnap este voltunk az Interval International + RSI "tájékoztatóján". Itt többek között egy Bükkfürdői 30 évre szóló üdülési jogot vehettünk volna ami a legolcsóbb (= legrosszabb) szezonban 3.000.000 Ft lett volna 30 évre egy 2 fős apartmannál. Ehhez hozzájön az éves fenntartási díj ami (per pillanat) 78.000 Ft/év.

Ha kiszámoljuk akkor a 30 év alatt minimum 5.340.000 Ft-ot kifizetünk (ebben nincs benne fenntartási díj emelés és semmilyen tagsági-, ügyvédi stb. díj).

A teljes összeg visszaosztva a 30 évre 178.000 Ft/év. Ergo kifizetek egy 2 fős apartman "holtszezoni" 1 hetes bérléséért 178.000 Ft-ot azaz 12.714 Ft/fő éj áron bérelhetem. Ennyiért -igaz csak akciósan- de szinte bármelyik 3*-os wellness szálloda kínál félpanziós ellátással szobát és nem kell 30 évre előre lefoglalnom a szobát.
Melyik éri meg jobban?

2011. június 22., 12:24 frrebaby

Szerintem a 2 évente cserejog sokkal jobb,nincs minden évben fenntartási díj,de a kedvezményes üdülési heteket(getawey)akkor is igénybe veheted

További 31 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Üdülési jog: Aki bevállalja, nem szabadul
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X