A vakáció után hirtelen besűrűsödő teendőink miatt kevesebbet alszunk, kavargó gondolataink ébren tartanak bennünket, így a másnapok is egyre nehezebbek lesznek. Ám nem muszáj bekerülni a mókuskerékbe, a megoldás ráadásul hatékony és természetes.

Valószínűleg, ha a szülők többségén múlna, szeptember elsején lenne anyák napja, meg persze apák napja is, mert az óvoda- és az iskolakezdéssel véget ér a többhetes kínzó nyári logisztika. Nehogy otthon maradjon a zárt cipő, a kispárna, a pingpongütő és a fürdőruha! De ki viszi a gyereket a táborba, és mikor is kell menni érte? Van-e még keret az iskolai sátrazásra, és jön-e a Márti néni is, aki „nem jó fej”? Bírja-e még egy hétig a nagymama? Amúgy meg végre tíz napig mind együtt vagyunk, úgyhogy nyaralás közben érezze jól magát mindenki, és ha nem veszünk össze háromszor, és nem válunk el a végére, akkor tulajdonképpen már jók vagyunk?!

Persze a szerencsésebbek közben tényleg tudnak pihenni is, de szeptember elején őket is utoléri a végzet. Akár szülők vagyunk, akár nem, a vakáció után ráfordulva az őszi ügymenetre, új kihívások várnak. Felvett fonalak, induló projektek, nagy tervek, végeérhetetlen értekezletek: nem csoda, hogy a stressz-szintünk máris az egekbe szökik, és az újra megtalált hatékonyság érdekében rutinosan a jól bevált „módszerhez”, az alváson való spóroláshoz fordulunk, amivel máris lenullázzuk a nyarunk összes délig henyélését és délutáni sziesztázását.

Ám ha nem is tartunk ott, hogy a bennünket beborító feladatok miatt kevesebbet alszunk, a fejünkben pörgő feladatlisták és az alkalmasságunkkal kapcsolatos kételyek könnyen órákig tartó, álmatlan forgolódáshoz vezethetnek. Különösen akkor, ha az anyagi csőddel felérő iskolakezdés nyomaszt bennünket. Mert a szokásos tanszerek mellett kinti és benti tornacucc is kell, meg egy teljes új őszi ruhakollekció a „mindig mindenét” kinövő gyereknek. Nem is beszélve az első szülő értekezletről, ami egy igazi jótékonysági akció az iskola számára, hiszen a „tisztelt egybegyűltek” befizetik az osztálypénzt, a krétapénzt, a féléves fénymásolási díjat, a tisztasági csomag árát, a különórákat, és a tankönyvcsomagból kimaradt feladat-, illetve szöveggyűjteményeket.

Gyógynövényben az erő

A legjobb persze, ha a stressz és a gyomorgörcs ellen rendszeres mozgással, futással, úszással, jógával, meditációval, kiegyensúlyozott étrenddel, meg persze naponta legalább 7-8 óra nyugodt alvással vesszük fel a versenyt. Ám hasonló élethelyzetekben az említett megoldások a legtöbbször megmaradnak üres jótanácsnak, vagy szintén felkerülnek egy feladatlistára, amit majd egyszer kipipálunk. Ám a jó hír az, hogy amikor instant, működő megoldás kell, akkor sem kell drasztikus módszerekhez folyamodni.

A népszerű tévhittel ellentétben, egyáltalán nem igaz, hogy a természetes eredetű készítmény kevésbé lenne hatásos, mint a szintetikus. Sőt, egy szélsőséges példával élve, nem egy rákgyógyszer tartalmaz növényi alapanyagokat: például a tiszafa kérgéből kinyerhető taxol igencsak erős idegméreg a daganatos sejteknek. Szóval igenis érdemes bízni a gyógynövényekben, melyek közül a Sedacur forte egyszerre három, tudományosan is igazolt növényi összetevőt is tartalmaz.

Egyikük a macskagyökér, vagy más néven valeriána, melynek kedvező hatásait már az ókorban ismerték, a középkorban pedig elmaradhatatlan alkotóeleme volt szinte minden gyógyító főzetnek, többek között feszültségoldó, nyugtató, altató, fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt. A valeriánát azóta is az egyik leghatásosabb növényi altatónak tartják, nem véletlen, hogy hatóanyagai számos gyógyszer alapanyagát adják. Más altatószerekkel ellentétben a valeriána nem alakít ki függőséget, abbahagyása nem jár elvonási tünetekkel, és idővel sem kell az adagját emelni azért, hogy a kívánt hatást elérhessük.

A Sedacur forte második fontos összetevője, a macskagyökérrel együtt különösen hatékony komló, ami szintén ősi gyógynövény: a hagyományos kínai és indiai orvoslásnak régóta alapeleme, ám az észak-amerikai indiánok is felismerték már kedvező nyugtató és altató hatását. A középkorban pedig akit álmatlanság gyötört, annak komlótobozt tettek a párnájába, a komlóforgalmazást pedig viszonylag hátráltatta az a tény, hogy a komlószedők a kelleténél mindig hamarabb elálmosodtak.

Ha viszont az este folyamán még nem lennék elég fáradtak, mert az agyunk üres motorként pörög tovább, és a gyomrunk pedig görcsbe rándul a rengeteg ránk nehezedő feladattól, a komló és valeriána kombinációt az orvosi citromfű jelenléte koronázza meg. A Sedacur fortéban lévő citromfű nyugtat és enyhíti az „ideges” eredetű szív- és gyomorpanaszokat. Akárcsak a valeriánát és a komlót, a citromillatú csalánfélét is több mint 2000 éve ismeri a gyógyászat.

Aktív nappalok, nyugodt éjszakák

A képlet így a következő: valeriána és a komló nyugtat, oldja a feszültséget, ezáltal segít az elalvásban, a citromfű pedig az idegesség, feszültség okozta gyomorgörcsöt és szívdobogást enyhíti. A Sedacur forte nappal nyugtat, este altat. Bár jogos a félelem a nyugtatókkal, altatószerekkel kapcsolatban, hogy hatásukat a bágyadt és kevésbé hatékony másnapok árán kell megfizetnünk, a Sedacur forte nem csökkenti a munkához és a tanuláshoz szükséges koncentrációt, továbbá az éberséget sem, ami például a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. A Sedacur forte így segít kitörni az ördögi körből az alapvető emberi működést segítve, miszerint az éjszaka „minősége” kihatással van a nappalra, a nappal minősége pedig hatással van az éjszakára.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!