HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Az öné vagy a párjáé a hatalom az ágyban?

A Valentin-nap rózsaszín köde sem tudja eltakarni a tényt, hogy két ember intimitásában markánsan megmutatkozik az alá-fölé- vagy mellérendeltség. Noha a szexuális működés rendkívül sokat változott az elmúlt évszázadokban, a hatalmi viszonyok átrendeződése ma is tart.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Miért fáj annyira a szakítás?

Sokféle elválás létezik, a baráti elköszönéstől kezdve a gyomorszorítóan tragikus elhagyásig. Az élmény a körülményekhez képest attól is függ, milyen korai tapasztalataink vannak, hogyan vártak minket a szüleink, amikor megszülettünk, örültek-e nekünk, megéltük-e, hogy pótolhatatlanok vagyunk számukra.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Shakespeare mindent megtett, hogy a koponyájával ne labdázzanak

A „tafofil” a temetők megszállottja, e hajlam (vagy betegség?) fokozottan jellemző a töltőtoll-koptatókra: Hrabal és a prágai zsidó temető, Áprily Lajos és a kolozsvári Házsongárdi temető – a sort sokáig lehetne folytatni, ám ez a körutazás csupán apró ízelítőt nyújt az írók sírkert-mániájából. Cserna-Szabó András író írása a HVG Extra Pszichológiának.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Így szolgáljunk, ha vezetni akarunk

A szolgáló vezetés első hallásra összeegyeztethetetlennek tűnik, pedig korántsem az, nem véletlen, hogy a világ egyik legjobb tisztképző intézményének mottója. Egy új könyv és a hozzá kapcsolódó előadás elmondja, hogyan tudjuk e filozófiát az üzleti életben vagy a mindennapok során sikerrel alkalmazni.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Egy bútordarab is elárulja, ha gyermeke még nem vált le

Manapság meghosszabbodott az az időszak, amikor a szülők már nem nevelnek gyerekeket, de még egyáltalán nem idősek. Az így kialakuló űr – amit „üres fészek” vagy „árvaház” szindrómának is szoktak nevezni – betöltésére gyakran hibás recepteket találunk, és egyik jellemzője a gyermek el nem engedése.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Hivatása gyes után: zsonglőr

Amikor a baba megszületik, az anya csak arra tud gondolni, milyen jó lesz otthon a kicsivel! A legtöbben azt hiszik, hogy miután a gyerekek kirepülnek a bölcsődébe, óvodába, visszatérnek a munkahelyükre és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Ez a legritkább esetben alakul így.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

David Bowie, a Messiás komplexusos androgün übermensch

„Néha nem is érzem valódi embernek magam, hanem mások ötletei gyűjteményének” – mondta a január 10-én elhunyt David Bowie. Ma már nem meglepő, ha valamelyik könnyűzenei előadóról kiderül, nem olyan a való életben, mint amit a külvilágnak mutat magából a produkcióiban. Egykor azonban úttörőnek számított David Bowie, hogy olyan átváltozó ikonokra legyen hatással, mint Madonna vagy Lady Gaga.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

A vendégbaba súlyos veszteség a szülőknek

A baba korai halála óriási fájdalom a szülőknek. A gyászt megnehezítheti, hogy a terhesség alatt elhunyt magzatok esetében sokszor eltitkolt életekről van szó, így a szülők akár teljesen magukra maradhatnak fájdalmukban. A tragédia hátterében ráadásul olykor feldolgozatlan érzelmek is hathatnak. Hogyan engedjük el az elveszített magzatokat?

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Ezekért a pillanatokért érdemes élni

A pszichológia csúcsélményeknek nevezi azokat a pillanatokat, amelyek megváltoztathatják a szemléletmódunkat, akár annyira is, hogy felelősséget vállalunk a közösségünkért, sőt a bolygónkért.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Mondani könnyű: Engedd el!

Engedd el a problémákat, engedd el az exedet, engedd el a fájdalmakat! – mondják manapság, a divatszó könnyed stratégiának tűnik. Az elengedés nehéz folyamat, melynek során rájövünk, mennyire ragaszkodunk szerepeinkhez, álarcainkhoz. Ám amit elveszítettünk, azt meg is nyerjük – ezért a hatása felbecsülhetetlen. A bátor újévi kezdethez összegyűjtöttünk tíz leckét az elengedésről.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Feldmár András: Miért nem tudunk elkezdeni élni?

Minden változás veszteséggel jár, minden búcsúval elveszítünk valakit, de ha nem gyászolunk, ha nem siratjuk meg azt, aminek örökre vége, aligha tudunk újra szeretni, újra élni. Feldmár András és Büky Dorottya tévelygőknek írott párbeszéde ezúttal a veszteségekről és az újrakezdésről szól.

1
18 19 20 21 22 23 24

A címlapról ajánljuk