HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Minek javítani az önértékelésünkön, ha úgyis olyan menő a profilunk?

Pszichés szempontból előnyös is, ártalmas is a saját Facebook-profilunk nézegetése – derül ki Catalina Tomának, a Wisconsini Egyetem kommunikációkutatójának a Media Psychology című folyóiratban publikált kutatásából, amelyben arra kereste a választ, hogyan hat a közösségi háló az önértékelésre és a viselkedésre.

Toma és csapata implicit asszociációs módszert alkalmaztak, amelyben a válaszadóknak pozitív és negatív mellékneveket kellett társítaniuk olyan fogalmakkal, mint az „én” és a „magam”.

A kutatók kimutatták, hogy a saját profiljuk csupán ötpercnyi nézegetése után is jelentősen megnőtt a válaszadók önbecsülése.

A következő lépésben egy egyszerű kivonási feladatot kaptak: a kutatók a számolás tempója és pontossága alapján értékelték, mennyire motiváltak a szereplők arra, hogy jól teljesítsenek a kihívást nem jelentő feladatban.

Kiderült, hogy a profiljukat nézegetők több hibát követnek el, mint a kontrollcsoport. „A facebookozás után az emberek jó véleménnyel voltak magukról, így kevésbé voltak motiváltak arra, hogy jól végezzék a feladatot, és javítsanak önértékelésükön” – magyarázta az eredményt Toma.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, május 26-án megjelent számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik: Hogyan lehetünk harmóniában a testünkkel? Mit üzennek a betegségeink? Mi áll evési zavaraink hátterében? Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat – a kiadónál!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!